Kako da deci vanredno stanje prođe što bezbolnije

Sadašnja situacija je stresna i za decu, jer im nije lako da prate nastavu preko televizije, a ograničeno im je kretanje i druženje – zato se potrudite da im ove dane olakšate koliko god možete. Ova situacija je stres za roditelje, ali ništa lakše nije ni deci, jer im je ograničeno kretanje i druženje sa vršnjacima.

Ako ste sa njima kod kuće, ne bi bilo loše da zajedno pratite emitovanje zadataka preko televizije, pa da im priskočite u pomoć. Zainteresujte ih da pažljivo prate, tako što ćete se i vi uključiti u tok, a kasnije zajedno uživajte i nagradite ih nekim slatkišem.

Pustite ih da koriste telefon i internet, ali im obavezno ograničite vreme, jer je ovo idealna prilika da se ionako velika zavisnost od modernih spravica još više pojača. Kontrolišite sadržaje koje pretražuju.

Predložite im da iskoriste ove dane da čitaju dobre knjige, gledaju kvalitetne TV i internet sadržaje, o kojima ćete kasnije zajedno razgovarati.

Svakog dana im dajte po jedan zadatak – da srede orman, policu sa igračkama, usisaju sobu, poređaju knjige…

Igrajte se sa njima. Ako su mali, slažite zajedno kockice, čitajte im knjige, sakrivajte predmete po kući, pa ih zajedno tražite. Ukoliko su veći, igrajte društvene igre, predložite im da vas oni nekoj novoj igrici nauče.

Razgovarajte sa njima. Sada imate priliku da ojačate odnos i postanete još bliskiji.