Kako da vam namirnice za karantin duže traju?

Kako ovih dana, što zbog panike, što zbog mera predostrožnosti kupujemo i više nego inače, korisno je znati kako da sva ta hrana što duže ostane sveža i jestiva.

Maslinovo ulje – Jednom otvoreno, maslinovo ulje može da užegne za nekoliko meseci. Ako ga ne trošite u velikim količinama, kupujte ga u malim pakovanjima.

Sir – Sir treba držati u frižideru, ali i ambalaži koja propušta vazduh, na primer zamotanog u masni papir. Izbegavajte plastičnu foliju, kese, čak i aluminijsku foliju – ubuđaće se ako dugo stoji zamotan. S druge strane, ako ga držite na vazduhu, brže će se stvrdnuti (ako ga dugo ne potrošite), ali i dalje će biti jestiv – možete ga narendati na testeninu ili tople sendviče.

Maslac – Jednostavno ga zamrznite, dobro to podnosi. Neće promeniti ukus. Znak da maslac predugo stoji u frižideru i da ga hitno treba zamrznuti: počeo je da menja boju, spolja je postao tamniji nego što je iznutra.

Brašno – Brašno od celih žitarica, odnosno integralno brašno treba držati na hladnom jer ima visok udeo masnoća pa se lakše kvari ako ga držite u špajzu. Držite ga u posudi u koju ne prodire vazduh, u frižideru.

Krompir – Mesto na kojem se krompir najbolje čuva je hladno, vlažno, mračno i prozračno. Idealna je temperatura od 5 do 12 °C. U frižideru ih nije dobro čuvati, a ako ih čuvate na toplom mestu pobrinite se bar da su u mraku da ne proklijaju i da nisu u plastičnoj kesi, moraju da dišu. Ako pozelene li, nemojte ih jesti. To je znak da su puni glikoalkaloida od kojih može da vam pozli.

Luk – Luk treba držati na provetrenom mestu, u korpi, ne u plastici. Nikad ga nemojte držati pored krompira, zbog gasova koje krompir otpušta će brže proklijati. Ako upotrebite samo pola glavice luka, ostatak zamotajte u plastičnu foliju i stavite u frižider.

Beli luk – beli luk treba držati u posudi gde je dobra cirkulacija, ali može se i zamrznuti. Na primer može se naseckati, staviti u malo ulja i zamrznuti kao kockice leda. Kad kuvate, samo ubacite tu kockicu u činiju u kojoj pripremate hranu. Takođe, možete očistiti režnjeve i zamrznuti.

Zelena salata – Zelena salata brzo uvene, ali evo kako može najduže da ostane čvrsta i sveža, čak i više od sedam dana: salatu stavite u zatvorenu plastičnu posudu obloženu s papirnatim papirom. Papir možete staviti i između glavica salate.