SNEG, LED I VETAR ŠIROM SRBIJE, VOZAČIMA SE SAVETUJE OPREZ

Snežne padavine su u poslednjim danima marta nakratko donele prave zimske uslove vožnje, sa mestimično raskvašenim snegom na kolovozu u nižim predelima i intenzivnim snežnim padavinama u celoj Srbiji, uz povremeno jak vetar koji vozačima dodatno otežava vožnju, ali i putarima čišćenje puteva.”U ovakvim uslovima vožnje česta su izletanja sa puta, ali su i zastoji učestali, zato se ne preporučuje kretanje na put bez preke potrebe, a ukoliko se vozači ipak odluče, onda treba da koriste puteve prvog prioriteta i najtopliji deo dana u vremenu od 10 do 16 časova”, savetuju iz AMSS.

Prema informacijama zimske službe JP Putevi Srbije svi državni putevi I i II reda su prohodni, ali na gotovo svim deonicama vozače očekuje mokar kolovoz dok na pojedinim putevima ima raskvašenog snega na kolovozu.

U planinskim predelima zapadne, jugozapadne, južne i jugoistočne Srbije vozače očekuju zimski uslovi vožnje jer na kolovozu ima snega zbog čega će pored zimskih guma vozačima biti obavezna i upotreba lanaca.

Sa snegom na kolovozu treba računati i u planinskim predelima Valjeva, Užica, Novog Pazara, Sjenice, Ivanjice, Negotina, Zaječara, Bora i Knjaževca.

Kamionima sa prikolicom i šleperima zabranjen je saobraćaj preko Čestobrodice na putu Paraćin – Zaječar, od Bora preko Selišta do Zaječara.

Ovoj kategoriji vozila uvedena je zabrana saobraćaja i na određenom broju puteva drugog i trećeg prioriteta u planinskim predelima Valjeva, Ivanjice, Sjenice, Novog Pazara i Tutina.

Na naplatnim rampama u Srbiji nema zadržavanja, dok su granice zatovrene.

Kamioni na teretnim terminalima na granicnim prelazima čekaju od šest do sat vremena. Na Horgošu na izlazu iz zemlje se čeka tri sata, na Kelebiji i Preševu sat vremena, na Batrovcima šest sati, a na izlazu Sremska Rača dva sata.