STRANE INVESTICIJE OBORILE NEZAPOSLENOST

Investicija vredna 25 miliona evra britanske kompanije “Aptiv”, uz podršku države sa više od osam miliona evra, udahnula je život novoj industrijskoj Zelenoj zoni i podigla životni standard u Leskovcu. Elektroinstalacije za automobilsku industriju već proizvodi 1.500 radnika.
“U 2020. planiraju zapošljavanje još 1.000 do 1.500 ljudi koje će se realizovati u periodu od februara do avgusta”, navela je Marija Stevanović iz Nacionalne službe za zapođljavanje Leskovac.
Posle nekoliko decenija prva strana investicija stigla je u Pančevo. Nemački “CTF” sa ulaganjem od 160 miliona evra doneo je nova radna mesta i najsavremeniju tehnologiju u proizvodnji komponenti za auto-industriju, brodove i železnicu.
Ipak, najveća investicija u Vojvodini posle pola veka stiže u Zrenjanin. Kineska kompanija “Linglong” gradi fabriku guma vrednu 800 miliona evra, država će izgraditi auto-put.
“Najpre ćemo primiti radnike tehničke struke koje ćemo poslati na obuku u Kinu, a onda ćemo istražiti tržište u okruženju i iz Afrike”, istakao je Vang Feng predsednik kompanije “Šandong Linglong tajer”.
Globalni lider u proizvodnji enterijera za automobilsku industriju koji u svetu zapošljava 32.000 radnika svoju prvu fabriku u centralnoj i jugoistočnoj Evropi otvorio je u Kragujevcu. Kineski “Jang feng” uposlio je prvih 200 radnika.
“Plan je da u naredne četiri godine imamo ukupno 800 ljudi, fabrika će raditi u okviru slobodne trgovinske zone Šumadija”, rekao je Miloš Radović direktor “Jang feng” Kragujevac.
Predrag Lučić iz Regionalne privredne komore Šumadije i Pomoravlja kazao je da početak rada kompanije “Jang Feng” dodatno potvrđuje investicionu atraktivnost grada Kragujevca kao velikog privrednog centra.
Novi pogoni od Subotice gde su investirale nemačke i italijanske kompanije do Raške, u kojoj je uz pomoć države domaći privrednik otvorio fabriku za proizvodnju radne zaštitne opreme. Najavljuju se i nova ulaganja.
“Mi smo u pregovorima, ali dok se ne završe ne bih mogao da izlazim u javnost, ali budite sigurni da će biti prijatnih i lepih iznenadjenja za naše Leskovčane”, napomenuo je Goran Cvetanović gradonačelnik Leskovca.
Ove godine Srbija je privukla 3,8 milijardi evra stranih investicija, što je dovelo do stope rasta od četiri odsto i stope nezaposlenosti od 9,5 posto.
Samo za aktivne mere zapošljavanja u narednoj godini država će izdvojiti više od četiri milijarde dinara.