DODELJENI UGOVORI O RADU NAJBOLJIM MLADIM MEDICINARIMA

Aleksandar Vučić je na svečanosti dodele ugovora u Palati “Srbija” rekao da roditelji najboljih mladih lekara i zdravstvenih radnika treba da budu ponosni na svoju decu, koja su pokazala da imaju cilj i da ga dostižu.
Poručio je da budu još ambiciozniji, a država će, kaže, učiniti ono što treba da oni dalje mogu da napreduju.
“Za samo šest ili sedam godina udvostručićemo primanja od 2014. godine, možda i više od toga. Svake godine možete da računate na sve više, ali ćemo i mi od vas tražiti sve više – i više discipline, odgovornosti i više rada, ma koliko bio težak”, rekao je Vučić.
Predsednik je ukazao da se na zdravstvo u Srbiji potroši petina državnog budžeta, oko dve milijarde i dvesta hiljada dinara i istakao da će država u budućnosti ulagati još više, da će plate doktorima i medicinskim sestrama u narednom periodu biti drastično povećavane, kao i da će se raditi na infrastrukturi.
Petina svih prihoda koje građani zarade potroši se, istakao je, na zdravstvo, ističući i da država dosta ulaže u tu oblast i da će to ulaganje biti još veće.
“Danas gradimo više nego ikad”, rekao je Vučić i dodao da je izgrađen Klinički centar u Nišu, da će Klinički centar u Beogradu za godinu i po dana biti završen, kao i da će biti završeni klinički centri u Novom Sadu i Kragujevcu.
Vučić je rekao i da ima još dosta problema u zdravstvu, navodeći da često i njega zovu kako bi tražili pomoć za svoju decu, roditelje, bližnje.
“Ako nemate drugo rešenje, nego da dođete do predsednika, znači da imamo bezbroj problema”, rekao je Vučić i naveo da mnoge bolnice nemaju materijalno knjigovodstvo i da ne znaju koliko imaju ćebadi, lekova, injekcija.
Lončar: Uspeli smo da zaustavimo propadanje zdravstva
Na svečanosti povodom uručenja ugovora o zaposlenju, ministar zdravlja Zlatibor Lonačar je rekao da je državni zdravstveni sistem bio na izuzetno niskim granama.
Mi smo uspeli da zaustavimo njegovo propadanje i gašenje. Krenuli smo sa velikim ulaganjima i nije bilo lako odlučiti se odakle početi, jer je bilo mnogo problema”, rekao je Lončar.
Podsetio je da su uslovi za rad do pre nekoliko godina bili loši, da na mnogim zdravstvenim ustanovama ni prozori nisu mogli da se zatvore, do toga da su lekove pacijenti donosili sami, oprema pokvarena, a plate niske…
“Počeli smo sa izgradnjom bolnica, opremanjem, uvedene su nove metode rada i povećane su plate našim medicinskim sestrama i lekarima. Retko ko je mogao da sanja da će medicinske sestre danas imati veću platu nego lekari 2010. godine i naravno da to zaslužuju”, naglasio je Lončar i dodao da će država nastaviti da im povećava plate.
Prema njegovim rečima, tih pozitivnih rezultata u oblasti zdravstva ne bi bilo bez dobrog plana i sređenih javnih finansija.
Lončar ističe da dosadašnji postignuti rezultati nisu dovoljni, te da će država nastaviti da radi na uređenju zdravstvenog sistema dok, kako kaže, sve medicinske sestre, lekari i pacijenti ne budu osetili boljitak.
Ministar zdravlja je poručio mladim lekarima i medicinskim sestrama da je to njihov posao i da treba ne samo da sačuvaju ono što su nasledili, već i da to nadograđuju.
“Biće mnogo otpora, nemojte da mislite da su nam neki zaboravili što nismo dozvolili da se ugasi svetlo i zaključaju vrata na državnim zdravstvenim ustanovama i nisu nam zaboravili što nismo dozvolili da Torlak bude sravnjem sa zemljom. Nećemo ni mi njima i zato se protiv toga treba boriti”, rekao je Lončar.
Poručio im je da su oni te poslove dobili potpuno zaslužno na način koji je “čist kao suza”, odnosno, svojim trudom, ulaganjem i znanjem.
“Niste platili ili tražili vezu za posao, kao što se ranije dešavalo u Srbiji”, podvukao je Lončar.
“Država će nastaviti da zapošljava mlade”
Lončar je istakao da će država nastaviti da zapošljava mlade koji svojim znanjem to zaslužuju, dodajući da će se javni pozvi ubuduće raspisivati i u manjim mestima.
Na dodeli ugovora o radu naboljim diplomcima medicinskih škola i fakulteta dekan Medicinskog fakulteta u Beogradu Nebojša Lalić rekao je da se ovakva manifestacija ponavlja treći put i ukazao na to da je od izuzetne važnosti da najbolji doktori ostanu u našoj zemlji.
On se obratio u ime svih dekana medicinskih fakulteta i rekao da u našoj sredini postoji “opasni začarani krug” koji traje već deceniju i više.
“Ova akcija omogućava da mladi kvaliteteni lekari ostanu u našoj zemlji. Da i dalje novim kvalitetnih generacija ima ovde i sada pored onih koji su otišli. Mlade kolege koji se zapošljavaju jednoga dana će nas odmeniti, i to sutra počinje upravo danas”, istakao je Lalić.
On je čestitao mladim kolegema i zvaničnicima koji su obezbedili njihovo zapošljavanje.
“Zdravstvo u Srbiji ima budućnost”
Nakon toga najboljim studentima medicinskih fakulteta i srednjih medicinskih škola ugovore o radu je uručio predsednik Aleksandar Vučić.
Ugovori su dodeljni Kravić Jeleni sa univerziteta u Beogradu, Koprivica Ivanu sa Univerziteta u Novom Sadu, Jeftić Milici sa Univerziteta u Kragujevcu i Kasalović Mladenu sa Univerziteta u Prištini.
“Ovom dodelom ugovra se šalje snažna poruka, da zdravstvo u Srbiji ima perspekitvnu budućnost”, rekao je Kasalović i zahvalio se predsedniku Vučiću i ministru Lončaru, zato što su najbolji studenti dobili šansu da ostanu u svojoj zemlji.
Ugovore o radu su dobili i Nikola Krstić, Alma Sandžaković i Miljana Jovanović koja je iskazala zahvalnost Srbiji što joj je dala mogućnost da ostane ovde i da radi posao koji voli.
“Nemam reči kojima bih opisala radost i zahvalnost svojoj zemlji koja mi je dala mogućnost da radim posao koji volim. Hvala i za povećanje plata medicinskim radnicima, hvala i za ulaganje u zdravstvene ustanove. Pamtiću ovaj dan do kraja života”, istakla je Jovanovićeva.
Osim zaposlenja, mladi lekari dobijaju i specijalizaciju i doktorske studije o trošku države.
U junu ove godine ugovori o zaposlenju uručeni su grupi od 100 najuspešnijih diplomaca medicinskih fakulteta u Beogradu, Novom Sadu, Nišu, Kosovskoj Mitrovici i Kragujevcu.