ZA LENKINE PRVE KORAKE

Lenka je dete iz blizanačke, komplikovane trudnoće, koja se završila carskim rezom u trideset i trećoj nedelji. U trećem danu života pojavili su se trzaji, zbog kojih je odmah konsultovan neurolog i uvedena joj je terapija. Terapija je održavala stanje mirnim sve do petog meseca kada su nastali prvi problemi i javili se prvi epileptični napadi.
Dete ide kod fizioterapeuta i posećuje Kliniku za cerebralnu paralizu i razvojnu neurologiju. Napadi su joj dosta oštetili i vid. Napretka ima, ali su jako mali i spori.
Lenka ima brata blizanca koji nema dijagnozu i koji bi bio jako srećan kada bi njegovoj sestri bilo bolje, kako bi imao društvo za igru i kako bi se što manje razdvajali. Lenka je izgovorila svoju prvu reč – baba.
Dosta se trudi i uspeva da se održi u sedećem položaju svega nekoliko sekundi, ali još uvek ne hoda i ne puzi. Zbog oštećenja vida, zvuk pesmica je za nju najveća radost. Njena omiljena poslastica je puding, a njeno omiljeno piće je mleko. Zbog svoje nesigurnosti najveći joj je strah kad je sama, zato uvek voli da je neko sa njom, jako je umiljata i velika maza. Dosta je pozitivna i nasmejana, mnogo se trudi i želja svih je da što pre prohoda, uhvati batu za ruku i pođe u dečiji svet odrastanja gde bi i trebalo da bude.
Da bi stala na svoje nogice potrebni su joj svakodnevni fizioterapeutski tretmani, kao i mogućnost odlaska u inostranstvo, gde bi nastavila svoje lečenje. Potreban joj je i rad sa logopedom, defektologom, hidro i hipoterapije, rehabilitacije, medicinski potrošni materijal, medikamenti i suplementi, kao i dijagnostika očiju kako bi svet mogla da vidi jasnije, lepše i kako bi brže napredovala, a svi tretmani iziskuju dosta novca.
Za Lenkine prve korake! Budimo humani!