NOVI ZAKON OBAVEZAĆE POSLODAVCE DA OSIGURAJU SVE RADNIKE

Za one koji rade rizične poslove i sve zaposlene, dobra vest je da će novi zakon o osiguranju od povreda na radu, obavezati svakog poslodavca da osigura radnike. Zakon se najavljuje za proleće, nadležni kažu da to nije dodatni namet poslodavcima.
“Mi smo uradili jednu analizu toga šta bi se dešavalo u takvim okolnostima. Svakako, u prvom momentu bi bio to, na neki način, namet, ali svakako svi poslodavci koji se bave rizičnim poslovima imaju takozvanu štetu i isplatu štete. Ona bi ovim zakonom bila predviđena upravo da osiguravači isplaćuju tu štetu”, rekao je ministar rada, zapošljavanja, boračke i socijalne politike Zoran Đorđević.
I bez tog sigurnog prihoda, ova godina je za sektor osiguranja jedna od uspešnijih.
“Mogu da konstatujem da je za devet meseci ove godine bruto premija naše industrije rasla za skoro šest posto i to u neživotnim osiguranjima 6,35 procenata, a u životnim 4,36 procenata”, istakao je Mirko Petrović, predsednik Upravnog odbora Udruženja osiguravača Srbije.
Osiguravajuća društva beleže veći broj prigovora, ali na te prigovore brže reaguju.
“Registrujemo porast broja prigovora i pritužbi, ali evidentiramo i povećanje brzine u reakciji osiguravajućih društava na uložene prigovore”, naveo je viceguverner Narodne banke Srbije Željko Jović.
Uz iskustvo poplava iz 2014. godne i zemljotresa u okruženju učesnici skupa, razmatraju mogućnosti partnerstva države i osiguravajućih kompanija u naknadi takvih šteta.
Prva polisa kod nas potpisana je pre 180 godina. Od tada do sada, tržište se razvijalo usporenim, a katkad i turbulentim tempom. Poslednja reforma urađena je pre deceniju i po. U međuvremenu, osiguranja su uspela da udvostruče sredstva prikupljena prodajom polisa. Međutim, godišnja premija ni sada ne dostiže milijardu evra.