Thu. Feb 27th, 2020

PARAĆIN ONLINE

Lokalne vesti

POČINJE BOŽIĆNI POST, OVIH PRAVILA TREBA DA SE PRIDRŽAVATE

1 min read
Šestonedeljnim Božićnim postom vernici Srpske pravoslavne i Ruske pravoslavne crkve, Jerusalimska patrijaršija i Sveta Gora, pripremaju se za praznovanje rođenja Isusa Hrista. I sam sin Božiji postio je 40 dana i noći pre početka svoje propovedi o dolasku Carstva Nebeskoga. Post u pravoslavnom hrišćanskom predanju ima svoj puni duhovni smisao. Ne odnosi se samo na telesno uzdržanje, već podrazumeva i trud duše u molitvama i vrlinama i uzdržavanje od svakog zlog dela, reči i misli. Posti se za sebe, privatno, ne služi onima koji javnim postom žele da steknu ljudsku slavu.
Božićni post je, po načinu ishrane, dosta blaži od vaskršnjeg – riba je dozvoljena svakog vikenda, na Vavedenje Presvete Bogorodice kao i na Nikoljdan, bez obzira na to u koji dan padnu.
Ulje i vino su dozvoljeni svim danima osim ponedeljkom, sredom i petkom koji se poste “na vodi”.
Za početak pripremili smo predlog posnog doručka, čija će vas energija sigurno držati tokom prepodneva, a odličan je za pročišćenje organizma:
Dve kašike žitarica po želji, krupno samleti i naliti sa nešto više vode preko noći. U drugu čašu potopiti jednu kašiku sečenog suvog voća. Ujutru sve pomešati, dodati rendanu jabuku i šargarepu, i po dve kašike mlevenih badema i meda, još bolje steviju. Jesti polako.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *