NAREDNE GODINE VEĆE SUBVENCIJE DRŽAVE ZA POLJOPRIVREDU, NAJVIŠE NOVCA STOČARIMA

Veće podsticaje će dobiti vinari, stočari i organski proizvođači. Najviše novca, kao i do sada, dobiće stočari kojima je namenjeno dve trećine subvencija.
Najbolje će proći oni koji gaje krave zbog teladi.
“Sa 25.000 na 40.000 dinara će ići subvencija, a imaćemo još jednu novu meru podrške. To je subvencionisani kredit sa rokom otplate od pet godina sa grejs periodom od dve godine za one koji u sistemu krava-tele žele da proizvode genetski potencijal”, objasnio je ministar poljiprivrede Branislav Nedimović.
Subvencije za organsku hranu
Na dvostruko veće podsticaje može da računa i oko 7000 certifikovanih proizvođača organske hrane.
“Očekujemo da to utiče na povećanje površina uključenih u organsku proizvodnju, na povećanje broja proizvođača, na razvoj domaćeg tržišta, kao i na povećanje stope izvoza. Da bi se sve ovo desilo, mora da postoji i kontinuitet u ovoj meri”, ističe Ivana Simić iz udruženja “Serbia Organika”.
I u 2020. godini, ratari dobijaće 4.000 dinara po hektaru i 1.200 dinara za gorivo.
Kažu da nije malo, pod uslovom da im se uredbom omogući ono što im je obećano još pretprošle godine. “Tražili smo da se u okviru budžeta izdvoje sredstva od kojih bismo uzimali veštačko mineralno đubrivo koje je jako bitna stavka u poljoprivredi, a koje bismo vraćali svojim poljoprivrednim proizvodima kroz pšenicu i kukuruz”, objašnjava Jovica Jakšić iz Nezavisne asocijacije poljoprivrednika Srbije.
“Neophodna rejonizacija”
Veći budžet za agrar za poznavaoce prilika je dobar potez, a trebalo bi, kažu, da ga prati rejonizacija.
“Ona će pomoći da se pravilno raspodeli novac, naročito u voćarskoj proizvodnji”, kaže Veljko Jovanović iz Privredne komore Srbije.
Ističe da mu je drago što se razmišlja o stočarstvu. “Pitanje je samo kako će se definisati davanja za stočarstvo i da li ćemo prepoznati da su veći sistemi koji imaju kapaciteta ti koji treba da povuku”, kaže Jovanović.
Kada se odbiju subvencije, preostalih deset odsto agrarnog budžeta koristiće se za podsticaj prerade. Investitori će, kao i do sada, vratiti polovinu uloženog.