ZIMSKE GUME ZA SIGURNOST NA PUTU

Od prvog novembra vozači imaju obavezu da letnje pneumatike zamene zimskim. Zbog toga, ovih dana vulkanizeri imaju pune ruke posla.
“Pošto smo mi brdsko planinski kraj, sve više se naroda opredeljuje na letnji i zimski komplet. Uslov je da ima više od četiri milimetara zimska, ako nema za menjanje i to je to”, objašnjava Ivica Radojević, vulkanizer iz Požege.
Mnogi vozači zanemaruju dubinu šare, pa zamenu odlažu u nadi da ove zime možda neće biti mnogo snega. Međutim, bez obzira i na dubinu šare, gume imaju ograničen rok upotrebe. Dejan Vidaković o tome vodi računa.
“U požeškom kraju ima specifičnosti, pogotovo ljudi koji žive na nekim višim kotama, kao što sam ja. Ali nisam mnogo visoko, ali mnogo znači zimska guma u tom nekom, da kažem snežnom periodu, baš kad je potrebna neka šara da nemam problema”, navodi Dejan Vidaković iz Požege.
Bez obzira na to što dnevne temperature i zimi mogu biti prolećne, zimske gume su efikasne, i neophodne, zbog poledice i niskih temperatura u jutarnjim ili večernjim časovima.
“Asfalt nije više od 25 stepeni, tako da ne može da ošteti nešto ekstremno gumu. Tako da, kod nas je izmaglica ujutru i kad treba da se zakoči letnja kliza, a zimska staje”, kaže Ivica Radojević.
“Zimska guma u zimskim uslovima i dobra šara, sigurnost na putu”, podseća Dejan Vidaković.
A za one koji ne poštuju zakonsku obavezu zamene guma predviđene su kazne od šest do dvadeset hiljada za fizička lica, a za pravna od sto do osamsto hiljada dinara.