PODRŠKA ŠVAJCARSKE PROJEKTIMA U OBLASTI PREVENCIJE POPLAVA, VREDNA 6,7 MILIONA EVRA

Kancelarija za upravljanje javnim ulaganjima Vlade Republike Srbije saopštila je da su u Beogradu predstavljeni rezultati implementacije projekata u okviru Nacionalnog programa upravljanja rizikom od elementarnih nepogoda Republike Srbije, koje je finansirala Vlada Švajcarske.

Reč je o dva projekta – prvi predviđa podizanje visine sedam mostova u opštini Paraćin, čime će se umanjiti rizik od poplava, kao i unapređenje sistema rane najave u gradu Užicu, dok će drugi projekat unaprediti sistem rane najave u opštinama sliva Zapadne Morave.

Direktor Kancelarije za upravljanje javnim ulaganjima Marko Blagojević podsetio je na katastrofalne poplave u maju 2014. godine, i naglasio da je Švajcarska bila među prvim zemljama koje su uputile finansijsku pomoć Srbiji, navodi se na sajtu Vlade.

Zamenica direktora Švajcarske agencije za razvoj i saradnju Priska Depnering izrazila je zadovoljstvo načinom na koji su sredstva donacije implementirana u realizaciji pomenutih projekata.

Predstavnik Kancelarije Svetske banke u Srbiji Darko Milutin ukazao je na to da je švajcarska finansijska podrška doprinela tome da i Srbija razvije institucionalni kapacitet i dobije finansijski instrument za sanaciju posledica elementarnih nepogoda.

Ukupan iznos donacije kojom je Švajcarska podržala Srbiju kroz različite projekte obnove i prevencije od poplava iznosi 7,5 miliona švajcarskih franaka, odnosno 6,7 mil EUR.