FK NAPREDAK DRENOVAC – FUDBAL KAO METAFORA SVAKODNEVNOG ŽIVOTA.

Priča o fudbalskom klubu Napredak iz Drenovca, o njihovim uspesima, ali i mnogobrojnim problemima i poteškoćama sa kojima se klub godinama suočava, ima veliku saznajnu vrednost za svakog Paraćinca.
Kada bi neko sa strane pitao po čemu su Paraćinci poznati, logičan odgovor bi bio – po različitim talentima. Umetnost, sport, nauka, preduzetništvo, čitav dijapazon oblasti i mnogobrojne potvrde u praksi. FK ”Napredak” je odavno postao zaštitni znak sela Drenovac i pravi brend u našem delu Srbije.
Sa sportskog aspekta gledano, iz perspektive seoskog kluba, rezultati Drenovčana poslednjih godina su zapanjujući. Klub je trenutno član Pomoravske okružne lige, ali je dve sezone pre toga (2017-2018 i 2018–2019) sa uspehom nastupao u višem rangu takmičenja – Zoni Zapad. Tri godine zaredom Napredak igra finale opštinskog kupa, a 2 sezone se borio i za trofej okružnog.
Dodatnu težinu ovim vrhunskim dostignućima kluba iz Drenovca, daju teške okolnosti koje prate igrače, stručni štab i prijatelje kluba. Njihov budžet za ovu kalendarsku godinu je 532.000 dinara, što je drastično manje nego što ovaj nivo takmičenja iziskuje. Ovim novcem nije moguće finansirati ni osnovne organizacione uslove takmičenja, a o opremi, infrastrukturi, prevozu i ostalim stvarima, izlišno je i govoriti. Njihove molbe nadležnim službama u opštini za pomoć, uporno su ignorisane.
U dve sezone u kojima je Napredak nastupao u Zoni Zapad, takmičenju koje trenutno igra FK Jedintvo Paraćin, opština je klubu dodelila godišnji budžet manji od 500.000 dinara, što je recimo 10 puta manje od budžeta FK Jedinstvo. Fudbalski klub SFS Borac, koji se tih godina takođe takmičio u Zoni, imao je nekoliko puta veći budžet od Napretka. Drenovčani su se dovijali na različite načine, klub su donirali pojedini privrednici, penzioneri, selo se ujedinilo i stalo iza svog kluba. Svi osim naše lokalne samouprave, koja je za ovakve primere rada i zalaganja, potpuno nezainteresovana.
Meštani Drenovca su pokazali primer kolektivne svesti i međusobne solidarnosti, uz njihov jako izražen takmičarski duh i ljubav prema sportu i fudbalu, rezultati nisu i neće izostati. Uspeli su da sačuvaju kostur svog tima, i kako navode, sa minimalnim ulaganjima, koja bi opet bila nekoliko puta manja od gradskih klubova, napali bi rang Srpske lige Istok. Njihov entuzijazam se ogleda i u radu sa mlađim kategorijama igrača, uprkos tome što nemaju ni elementarnu infrastrukturu. Njihova poruka je da je deci mesto na sportskim terenima i borilištima, a ne na ulici. Iako su u opštini dobili odgovor: ’’Ako nemate pare, nemojte ni da igrate’’.
FK Napredak iz Drenovca je svojim primerom postao motivišući faktor mnogim mladima ljudima u našoj opštini, da se bore za svoje snove, uprkos svim otežavajućim okolnostima i nedostatku podrške onih kojima je obaveza da ovakve stvari prepoznaju i nagrade.