BULJANCI ODBRANILI DŽIPIJADU

Jubilarna, deseta po redu Dzipijada u Buljanu, izazvala je veliko interesovanje ne samo meštana ovog sela, već svih Paraćinaca, a tradicionalno su prisutni i gosti iz regiona. Ljubitelji vožnje na hard i soft stazama, u džipovima, kvadovima i motorima različitih kategorija, i ove godine su očekivali spektakl, na koji su organizatori, članovi džip kluba ‘’4X4’’ već navikli učesnike i goste. Godinama unazad je Buljane prepoznatljivo po ovoj manifestaciji, ali ovogodišnja smotra, nažalost, pala je u senku odluke lokalne samouprave, da jezgro događaja i mesto takmičenja ne bude atar sela, već naselje 7. Juli, i da se trasa kojom će terenci da prođu preseli i na gradske ulice. 

Još jedna u nizu zloupotreba od strane lokalne vlasti u Paraćinu, i politizacija jedne lepe tradicije, pokazuje da paraćinski vlastodršci ne razmišljaju o potrebama i željama ljudi koji su godinama unazad nosioci ove priče, ne zanima ih promocija sela i očuvanje njegovog specifičnog sportskog identiteta. Ovakvu brutalnu otimačinu Buljanci nisu i neće dozvoliti, te je tako lokalni klub ‘’4X4’’ organizovao sopstvenu Džipijadu, bez učešća opštinskih institucija, odn. Turističke organizacije Paraćin. Buljanci su prepoznali trud svojih komšija i prijatelja, te je najveći broj njih umesto na 7. Juli, svoje terence uputio trasom Buljane – Sisevac – Dešljivica, koju manifestacija ‘’Buljane 2’’ predviđa. Na lokacijama koje su po konfiguraciji terena i mesto ovakvim vozilima, sa gumama kramponkama koje su predviđene za blato i šumsku paprat, a ne gradski asfalt.

Na kraju, možemo samo da čestitamo organizatorima Džipijade ‘’Buljane 2’’, jer nisu dozvolili da se njihova višegodišnja teško stečena reputacija i trud, politički zloupotrebi. Još jednom pozivamo sve Paraćince da učestvuju u manifestaciji, kako ove tako i svih narednih godina, ali na mestu gde je to i predviđeno. Da posete Buljane, da osete energiju i adrenalinski naboj koje izazivo ovo takmičenje moćnih i velikih mašina, kojima upravljaju još veći ljudi.