ZANATI PONOVO NA CENI – Ovo su najtraženija zanimanja

Oko 90.000 zanatlija svih profila u ovom trenutku nedostaje srpskom tržištu, pokazuju podaci Građevinske komore.

Prosečna starost nekih od njih, poput građevinskih radnika je  55 godina. Sa druge strane, interesovanje mladih za upis u građevinske i druge zanatske škole je vrlo slabo. Dobar argument je podatak da je u beogradskoj Građevinskoj školi ove godine upisano po jedno odeljenje keramičara i dekoratera zidnih površina, odnosno molera. Za zidara, tesara, armirača upisalo se ukupno svega 12 učenika. 
Tako ne bi trebalo da nas čudi ako u jednom trenutku zanatlije budu bolje zarađivale nego fakultetski kadrovi.

S druge strane, vrlo visoko se kotiraju pojedina trogodišnja zanimanja, odnosno zanati. Tako su se tokom 2019. filijalama NZS često obraćali poslodavci koji traže elektrozavarivače, bravare, vozače, elektromontere, instalatere, zidare, tesare, armirače, automehaničare, stolare, tapetare, kuvare, pekare i mesare.

Prema zvaničnim podacima, građevinarstvo u Srbiji doživljava ekspanziju najveću u poslednjih deset godina. Samo u julu ove godine izdato je 20, 2 odsto više građevinskih dozvola nego u istom periodu lane. Podaci Republičkog zavoda za statistiku pokazuju i da je vrednost građevinskih radova uvećana za čak 76 odsto, kao i da je u julu izdato 2.200 građevinskih dozvola.