VAKCINACIJA PROTIV GRIPA OD SREDINE OKTOBRA

Respiratorne infekcije, kašljanje, temperatura i malaksalost simptomi su na koje se ovih dana mnogi žale, pa su ordinacije pune pacijenata. Gripa, ipak, još nema, a naručeno je dovoljno vakcina, kako bi svi koji žele mogli da ih prime.

Prof. dr Darija Kisić Tepavčević iz Instituta za javno zdravlje “Milan Jovanović Batut” kaže da sve teče po planu i da će sredinom meseca vakcina protiv gripa biti dostupna svim građanima.

“Obezbedili smo 50.000 vakcina više, jer je bila veća zainteresovanost”, rekla je dr Kisić Tepavčević i dodala da bi tu vakcinu svi trebalo da prime.

Najvažnije je da je prime oni kod kojih je veći rizik da dođe do komplikacija – oni koji imaju hronična oboljenja, koji boluju od malignih bolesti, stari, gojazne osobe kao nova prepoznata rizična grupa i trudnice.

Inače, završena je sezona groznice Zapadnog Nila. “Imali smo 23 obolele osobe i jedan smrtni ishod”, rekla je dr Kisić Tepavčević. Napominje da iako je ova sezona u Srbiji bila blaža, u okolnim zemljama je i ove godine bio pojačan stepen aktivnosti virusa.

U okruženju ima i malih boginja, ali je u Srbiji krajem avgusta odjavljena epidemija.

“Za to je pre svega zaslužan stepen kolektivnog imuniteta koji je sada visok. Apelujemo da se obuhvat održava na visokom nivou”, poručila je dr Kisić Tepavčević.