PARAĆIN PRED KOLAPSOM, NAJGORI U REGIONU

Dok predsednk Opštine Saša Paunović organizuje koncerte estradnih diva i zida ljubičaste fontane, statistički podaci koji su nedavno iznešeni od strane nadležnih institucija, tačnije Privredne komore za Šumadiju i Pomoravlje govore da je Paraćincima najmanje do pesme i žuborenja vode, jer su novčanici prazni a nezaposlenost cveta.

Prema zvaničnim podacima Paraćin je u protekloj godini ostvario više 18 miliona eura spoljno-trgovinskog deficita, dok u ovoj godini spoljno-trgovinski deficit u prva dva kvartala iznosi više od 7,6 miliona eura. Prema ovim statistikama, Paraćin je ubedljivo prvi grad u regionu po negativnom bilansu, dok je na drugom mestu Opština Rekovac sa dva miliona evra deficita.

Ovaj podatak Paraćin svrstava u domen „svetskih čuda“ na nivou Srbije, jer je ovo jedini grad na koridoru deset koji nema ni jednu ozbiljnu stranu investiciju u protekloj deceniji i ni jednu veliku fabriku koja bi zaposlila značajan broj građana. Dok se na nivou cele zemlje procenat nezaposlenosti drastično smanjuje, Paraćinci su nažalost prinuđeni da poslove traže kod lokalnih privatnika, da često rade bez doprinosa, u nehumanim uslovima ili da se pak iseljavaju u druge gradove i zemlje „trbuhom za kruhom“.

Pitamo se samo da li naš grad treba da dotakne dno da bi se konačno desile promene i oterala vlast koja godinama uništava ovaj grad, šminkajući ga u žute, pardon ružičaste boje.