KAKO NAVIJANJE MOŽE DA VAM POBOLJŠA ŽIVOT

Ljubitelji sporta u našem gradu, nakon teških trenutaka koje smo doživeli prateći Svetsko prvenstvo u košarci, sada se okreću novoj zabavi. Radi se o najelitnijem fudbalskom takmičenju na svetu, bar kada je klupski fudbal u pitanju – Ligi šampiona. Ovogodišnja sezona je karakteristična i po tome što ponovo učestvuje srpski predstavnik, kao i prošle godine prvak  države, Crvena zvezda. Termini utorkom i sredom uveče biće rezervisani za druženja i praćenje mečeva, a da opšti utisak bude još bolji, pobrinuo se i FK Partizan. Vicešampion Srbije ove sezone igraće u Ligi Evrope, pa će i navijači Partizana, četvrtkom, imati priliku da prate svoj omiljeni tim. U nastavku navodimo razloge i mišljenja stručnjaka, o značaju navijanja i uticaju koji praćenje sportskih manifestacija ima na svakodnevni život ljudi.

Otkrijte na koji način navijanje poboljšava vaše zdravlje:

“Već godinama psiholozi znaju da je osećaj pripadništva važan za celokupno zdravlje”, kaže profesor sportske psihologije Danijel Ven sa Marej Stejt Univerziteta.

“Posećivanje utakmica i navijanje vam omogućava da se povežete sa drugima, a da za uzvrat dobijete bolje mentalno zdravlje.” Kada se navijači jednog tima sretnu, čak iako se ne poznaju, oni se neretko pozdravljaju, a cela ta atmosfera jednostavno im poboljšava raspoloženje, pruža im osećaj povezanosti sa okolinom.

NEMA OSEĆAJA USAMLJENOSTI

Dok gledate utakmicu sa drugima, osećaj usamljenosti makar privremeno je manjeg intenziteta. Profesor Ven takođe kaže da sam taj osećaj pripadanja grupi ima dugoročne pozitivne efekte, te da su navijači manje usamljeni.

ZAJEDNIČKI JEZIK

Kada imate temu za razgovor u kojoj uživate (svoj omiljeni tim), lako je pronaći zajednički jezik. U sportu ima i mladih i starih navijača, ali ljubav prema omiljenom timu lako ih spaja.

IZGOVOR ZA EMOCIJE

Profesor psihologije Alan Pringl je primetio da moderni muškarci osećaju pritisak da potiskuju svoje emocije, ali navijanje za omiljeni tim daje im “izgovor” da plaču, smeju se, viču i pokažu da im je stalo. To je jednostavno način da se oslobode nagomilanog stresa i otvoreno pokažu svoje emocije.

USPEH

Navijanje pruža navijačima retko iskustvo: osećaj uspeha. “Osećaj da ste u nečemu uspeli, naročito je važan u današnje vreme kada su svi u nekoj krizi.”, kaže profesor psihologije Ronald Levant.

 “Identifikacija sa sportskim timom jedan je od načina da osetite uspeh, što u realnom životu nije nimalo lako.”, kaže Levant naglašavajući da navijači koji gaje toliku ljubav prema sportu, često i sami nešto treniraju, pa osećaju najviše pozitivnih strana navijanja.