Sun. Feb 23rd, 2020

PARAĆIN ONLINE

Lokalne vesti

KOJE VANŠKOLSKE AKTIVNOSTI PARAĆIN NUDI NAJMLAĐIMA

2 min read

Sa polaskom dece u školu pitanje koje se nameće mnogim roditeljima jeste gde upisati svog mališana na vanškolske aktivnosti.

Kako je raspust završen a uskoro i poslednji dani leta, većina želi da pronađe pravi način da svom detetu što kvalitetnije popuni slobodno vreme, a mi vam u daljem tekstu pišemo o mogućnostima koje Paraćin nudi kada su u pitanju sport i umetnost za najmlađe.

Sportski život u Paraćinu ima dugu tradiciju i veoma zapažene rezultate. Ako moramo da izdvojimo jednu stvar po kojoj su Paraćinci poznati, onda je to talenat za sport i umetnost. Taj takmičarski duh i mentalitet pobednika pokazuju naročito oni najmlađi Paraćinci, bilo da su u pitanju takmičenja u okviru školskog sporta, ili kroz mnogobrojne sportske klubove u gradu. Njihovi uspesi govore sami za sebe, pregršt medalja i pehara su samo pokazatelj jedne čelične volje i truda, koji su najvažniji dodatak suvom talentu.
Antička izreka ”U zdravom telu – zdrav duh”, dobila je posebnu potvrdu u našem gradu.

Paraćin karakteriše širok spektar sportskih aktivnosti. Od borilačkih sportova u kojima dominira karate, i sada već čuveni karate klub ”Crnica”, a trenutno je vrlo popularan Kendo, drevna japanska veština mačevanja, koju su praktikovali samuraji.

Gimnastika je sport koji godinama privlači najmlađe, naročito devojčice, a ni rezultati nisu izostali.

Uz tradicionalno zastupljene fudbal i košarku, kroz klubove ”Jedinstvo” i ”Borac”, kao i KK ”Paraćin”, paraćinci treniraju ili rekreativno igraju i tenis, a odnedavno je tu i školica za najmlađe tenisere.

Ipak, nećemo pogrešiti ako kažemo da je paraćinski plivački klub ”Crnica” možda i najnagrađivaniji sportki klub u gradu, pravi rasadnik uspeha i na domaćem i na međunarodnom planu.


Osim sporta, Paraćinci su prepoznatljivi i po talentu za umetnost i uspesima u sferi kulture. Baletski studio ”M” preko dve decenije pruža niže obrazovanje u oblasti klasičnog baleta, sa nizom predstava iza sebe u proteklim godinama.

Muzička škola ”Milenko Živković” je iznedrila veliki broj mladih virtouza na različitim instrumentima, čiji uspesi na takmičenjima u zemlji i inostranstvu pružaju i zadovoljstvo a i obavezu novim naraštajima. Godišnji koncert naše muzičke škole je jedan od najposećenijih kulturnih događaja u gradu.

Đačka likovna kolonija na Grzi je stecište mladih stvaraoca ne samo iz našeg grada, već i šire.

Ozbiljno nasleđe paraćinskih sportista i kulturna baština stvorena u našem gradu obavezuje današnje generacije da održe taj nivo. Ovo je prvenstveno poruka najmlađima, ali i njihovim roditeljima, da taj stvaralački gen moramo ne samo da prepoznamo, već i da negujemo.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *