Sun. Feb 23rd, 2020

PARAĆIN ONLINE

Lokalne vesti

POLAZAK U ŠKOLU! SAVETI PSIHOLOGA : RODITELJI BODRITE SVOJE DETE

2 min read

Septembar je tu i roditelji i deca se suočavaju sa brojnim promenama. Dok izlaze na kraj sa organizacijom posla, porodice i finansijskog budžeta koji je uglavnom otanjen nakon kupovine knjiga, rančeva i svog pribora , dešava se da odrasli prosto ne stignu da posvete dovoljno pažnje emotivnom stanju svog deteta povodom polaska u školu.

Poruka koja bi roditelji trebali da se šalju jeste da su škola i školske obaveze nešto što je normalno iskustvo za svu decu. Da su oni tu da im pomognu oko svih obaveza koje će u školi imati. Da su obaveze prilagođene njihovom uzrastu i da roditelji veruju da njihova deca to mogu.

“Savet svim roditeljima je da pomognu svojoj deci tako što će biti tu i kontrolisati dečiji rad. Dobro je da deca imaju sveske za vežbu gde će raditi samostalno. Ako roditelj vidi da je sve u redu, deca nastavljaju da rade zadatke u sveskama za domaći. Savetujem da roditelji ne sede sve vreme pored deteta koje radi domaći! Neka budu u blizini i neka nadgledaju dečiji rad ali nikako da ne preuzimaju dečije zadatke i rade umesto njih! Tako im samo oduzimaju dragoceno iskustvo koje je namenjeno upravo deci da kroz to uče i sebe razvijaju! Takođe, u svakoj školi postoji stručna služba psihologa i pedagoga koja će na najbolji način, prilagođeno individualnim potrebama deteta, dati najbolji savet roditeljima ukoilko imaju neku dilemu. Neka im se slobodno obrate za savet”, kaže psiholog Radmila Grujičić i dodaje da je polazak u školu jedno normalno , očekivano, zdravo , poželjno iskustvo u cilju dalje dečije socijalizacije i obrazovanja te bi u skladu sa tim i roditelji trebalo da se ponašaju.

Šta smete, a šta ne smete da govorite detetu?
Ako ste roditelj, takođe bi trebalo da obratite pažnju na koji način pripremate svog mališana na polazak u školu – da li kreirate atmosferu pritiska ili radite sa njim na zdravom stavu pri kom shvata da je škola korisna i zabavna na nekoliko nivoa.
Primera radi u svakodnevnoj komunikaciji sa decom ne bi trebalo da se koriste negativni podsticaji poput:

“Videćeš ti kad pođeš u školu”
“Škola nije igra”
“Šta je bilo – bilo je, sada okrećemo drugi list”
“Videćeš ti kod učiteljice”…


Sa druge strane, neophodno je da roditelji budu podrška svojoj deci i podrže njihovo osamostaljivanje ovakvim rečenicama:

“Kako je bilo danas u školi?”
“Šta se lepo dogodilo?”
“Šta ti se svidelo?”
“Šta ste danas novo naučili?” Da li je bilo nešto što ti se nije svidelo?”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *