STARI SRPSKI SVADBENI OBIČAJI

U ovim letnjim danima u našem gradu često čujemo sirene i viđamo kolonu okićenih automobila, to je jasan znak da prolazi svatovska povorka.
Verovatno bi se i sami svatovi začudili kada bi im se reklo da su sastavni deo jednog magijskog postupka i da nesveno utiču na to da se odagnaju zle sile. Sirene koje danas skreću pažnju nekada su bila zvona sa zaprežnih kola ili kočija, koja su zle duhove sklanjala od učesnika svadbenog obreda.
Za naše pretke svadba je pretstavljala jedan od najznačajnijih događaja za celu porodicu, a mi se u ovom članku vraćamo u vreme naših pradedova i govorimo o svadbenim običajima koji su se u ono vreme poštovali a kojih je u današnjem modernom društvu sve manje.
Ima zapisa koji govore o starinskim, ugovorenim brakovima dece koja su još bila u kolevkama. Bilo je situacija da se, dok su žene trudne, muški članovi dveju porodica dogovore da im se deca, ukoliko budu različitog pola, venčaju čim stupe u doba zrelosti.
Bilo po rođenju ili nešto kasnije, često se dešavalo da porodica momku bira devojku i da se dvoje venčaju, a da se pre toga nisu čestito ni videli.
U nekim krajevima Srbije, umesto mladoženjinog oca, mladinoj kući je dolazio provodadžija ili navodadžija. Devojka se izvodila na ugled. Stajala bi u dovratku, oborivši pogled. Ukoliko bi se momku dopala, on bi stavio dar na sto. Nakon toga, red je dolazio na devojku. Ako joj je momak drag, ona bi uzimala dar i to je bio zalog uzajamne simpatije. Dešavalo se, međutim, da se npr. momku devojka ne dopadne. Tada bi on izašao iz kuće, a sa njim i čitava njegova rodbina.
Posle prvog susreta, sledio je dolazak na prstenovanje. Verena devojka obično nikud nije izlazila i bavila se svojom devojačkom spremom.
Kićenje, i danas prisutno na svadbama, postojalo je i ranije. Mladoženja je, po dolasku u kuću svoje drage, uglavnom bio zakićen ruzmarinom. Kod mlade je ulazio dever, a izvodio je brat. U našim krajevima i danas se poštuje običaj prodaje mlade.
Jedan od običaja je i da se postavi jabuka na najvišu tačku u dvorištu, granu ili krov kuće, ukoliko nema visokog drveta u dvorištu.
Jabuka se gađa, kako bi mladoženja dokazao svoje sposobnosti pucanjem iz puške, kako bi mladinima pokazao da je sposoban da čuva i zaštiti svoju ženu i buduću porodicu.
Kao i danas, nakon venčanja, sledio bi niz zdravica i darovanja, mnoštvo pesama i slavlja, sve dok svatovska povorka ne krene mladoženjinoj kući.