MANASTIR SVETE PETKE – IZVORIŠTE VERE I HUMANOSTI

Manastir Sveta Petka nastao je u drugoj polovini XIV veka. Predanje zabeleženo u okolini manastira govori o ktitorstvu braće Musić, sestrićima kneza Lazara.

Manastir Sveta Petka Izvorska ima dve crkve pod jednim krovom. Po svemu sudeći, one datiraju još iz srednjeg veka. Crkva je u srpsko-vizantijskom stilu, sa dva osmostrana kubeta u svodu prostranim naosom i oltarom.

Prema predanju, na mestu gde je danas manastir Svete Petke, postojao je u srednjem veku, manastir ili crkva i to pre 1398. godine. Naime sačuvano je predanje o tome da je ovaj kraj oko sela Izvor i manastira Sv. Petke, bio u davnoj prošlosti živ centar verskog, isposničkog života.
Manastir je danas aktivan ženski manastir i pripada eparhiji braničevskoj Srpske pravoslavne crkve. U njegovom sklopu, danas funkcioniše i bolnica, za smeštaj osoba ometenih u razvoju. Manastir Svete Petke se nalazi pod zaštitom Republike Srbije, kao spomenik kulture od velikog značaja.

Ovde je najvažniji dan u godini osmi avgust, kada se u manastiru slavi Sveta Mučenica Paraskeva – Petka. Tada se meštani našeg područja, ali i šire, okupljaju i u porti manastira, slave ovaj važan dan. Mnoštvo ljudi tada poseti manastir, koji uvek rado svima otvara svoja vrata.