Evo zašto ste stalno umorni!

 Sve više ljudi se žali na osećaj hroničnog umora, tako da ako i vas to muči – niste usamljeni. Evo šta se najčešće krije iza osećaja da “nemate snage da se pomerite”. 

Osoba koja nikad nije imala “napad popodnevne pospanosti” ili manjak energije tu i tamo verovatno ne postoji. Ali, ako se stalno osećate kao prebijeni i teško vam je da obavite i ono što morate, možda biste mogli da pokušate da malo promenite način života.

Ponekad, ove navike stoje iza osećaja hroničnog umora:

Jedete previše šećera. Ovo se ne odnosi na čokoladu koja je “očigledan krivac”, već i na izvore ugljenih hidrata kakvi su beli hleb i pirinač na primer. Ova vrsta prostih šećera se vari brzo, nivo šećera u krvi skače, a zatim brzo pada i javlja se osećaj zamora. Umesto prerađenih ugljenih hidrata birajte proizvode od integralnih žitarica koje su bolji izvor energije na duže staze.

Neaktivni ste. Vežbanje i kretanje podižu nivo energije. Ako fizička aktivnost postane deo vaše dnevne rutine, ubrzo ćete osetiti da imate više snage. Još jedan plus: ako vežbate spavaćete bolje, pa ćete se i buditi odmorniji nego pre.

 

Ne doručkujete. Doručak je važan jer organizmu obezbeđuje energiju za dan pred vama. Pokušajte da ujutru kombunujete zdrave ugljene hidrate, voće, povrće i žitarice sa izvorima proteina kao što su jaja, koštunjavo voće ili mlečni proizvodi. Ugljeni hidrati će vas “pokrenuti”, a proteini držati sitim do sledećeg obroka.

Ne pijete dovoljno vode. Dehidratacija automatski izaziva i pad energije, raspoloženja i koncentracije. Dobra “mera” je da recimo tokom svakog sata koji provedete na poslu popijete čašu vode.

Imate loše držanje. Studije pokazuju da hodanje povijenih ramena i pognute glave spušta nivo energije i pogoršava simptome depresije. Dobra vest: ako se prosto ispravite, osetićete se bolje i popraviće vam se raspoloženje. Dakle, ispravite se. Sad, dok čitate ovo.