Mon. Jul 22nd, 2019

PARAĆIN ONLINE

Lokalne vesti

DEVOJČICA BOLjE POSLE LEČENjA: Mila počela da se igra i smeje

3 min read

Zdravlje devojčice (3) iz Paraćina, obolele od tumora, bolje posle lečenja u Cirihu. Radojlovići od prikupljenih 160.000 franaka plaćaju protonsku terapiju

MILA Radojlović (3), iz Paraćina, koja je posle teške operacije tumora na mozgu u Neurohirurškoj klinici u Beogradu nastavila lečenje u Cirihu, bolje je – smeje se, igra se i jedva čeka da vidi “dobre čike” kod kojih je na terapiji. Ovo je, za “Novosti”, potvrdila njena majka Jelena Radojlović, neizmerno zahvalna svima koji su pomogli da se prikupi 160.000 švajcarskih franaka, koliko je bilo potrebno za lečenje.

– Mila je ovog trenutka na 17. terapiji protonskim zračenjem, od ukupno 33, koliko joj je propisano. To je terapija koja ne oštećuje okolno moždano tkivo i nema nuspojava, a Mila je prima svakog dana sem vikendom. Dobija je u Nuklearno-fizičkom institutu u Viligenu, gde odlazimo svakodnevno. Zračenje se obavlja pod totalnom anestezijom, ali naša Mila to dobro podnosi. Svako dete koje dođe na ovu terapiju dobija perlice, i kad se terapija završi, ogrlicu nosi kući. To dovoljno govori kakav je odnos lekara prema deci i zašto ih moja Mila sve voli – rekla nam je Jelena.

Po dolasku u bolnicu u Cirihu situacija nije bila dobra, jer je nakon prve terapije zračenjem, pre oko mesec dana, devojčica dobila sepsu.

Inficirao se šant koji je imala u glavi. Lekari su odmah reagovali, uradili spoljnu drenažu, a nakon toga izvadili šant. Posle toga se, i s nastavkom terapije, stanje sredilo – objašnjava devojčicina majka. – Doktori u Cirihu nisu preporučili vađenje ostatka tumora iz talamusa, jer je već imala radikalnu operaciju u Beogradu. Takva operacija bila bi neophodna samo kad bi tumor počeo opet da buja, ali nadamo se da se to neće desiti i da će protonsko zračenje biti dovoljno.

Da podsetimo, problemi sa zdravljem ove umiljate devojčice javili su se iznenada, u decembru prošle godine. Dobila je tremor desne ruke i noge, desno oko takođe se poremetilo, a snimanje skenerom i magnetnom rezonancom u Dečjoj klinici u Tiršovoj potvrdilo je postojanje tumora u jednoj od komora talamusa, pa je Mila hitno operisana. Desna ruka joj je, međutim, još van funkcije, a da bi uz nečiju pomoć mogla da hoda, u Švajcarskoj je za nju napravljena gipsana čizmica.

Za nastavak devojčicinog lečenja u Švajcarskoj otvoreni su računi i za kratko vreme prikupljeno je dovoljno novca da se plate fakture.

– Sve je isplaćeno za ove terapije, nadamo se, i boga molimo, da sve bude u redu i da Mila zbog noge nastavi rehabilitaciju u Srbiji – očekuju devojčicini roditelji.

POVRATAK KRAJEM APRILA

AKO sve bude u redu, pošto protonska terapija teče po planu, i ako tumor bude pobeđen, Radojlovići se vraćaju u Paraćin krajem aprila ili početkom maja. A onda predstoje tretmani za poboljšanje tonusa mišića Miline desne noge, pa rehabilitacija, pa nakon godinu dana, eventualno, i operacija.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *