PARAĆIN – Salon vina na kome je svoje proizvode izlagalo više od 70 vinarija iz Srbije, Makedonije, Bugarske i Republike Srpske, održan je danas u Paraćinu.

Predsednik Komisije za ocenjivanje vina profesor Tehnološkog fakulteta u Novom Sadu Vladimir Puškaš rekao je da je ove godine bilo oko 37 uzoraka i da je velik broj vina bio izuzetnog kvaliteta.

Vinarija “Dejan Vujić” iz Velje Glave kod Aleksandrovca i Danilo Milovanović iz Ćuprije – apsolutni su pobednici 7. “Salona vina” koji se danas održava u Paraćinu u Hotelu “Petrus”, uz učešće 73 izlagača iz Srbije, Bugarske, Crne Gore i Makedonije.

Brojni posetioci danas mogu da degustiraju vrhunska vina renomiranih proizvođača i odlične sireve, a u isto vreme žiri na čelu sa profesorom Aleksandrom Puškašem, eminentnim poznavaocem, vina, ocenio je uzorke koje su izlagači poslali na takmičenje autohtonih i novostvorenih sorti.

Prema rečima Zorana Radovanovića iz Vinskog viteškog reda “Stava Pisar”, ovo je treća godina kako se u Paraćinu ocenjuju vina napravljena od starih i autohtonih sorti grožđa, a svake godine proizvođači napreduju.

– To znači da vinari slušaju uputstva, kvalitetno obrađuju sirovinu, a samim tim dobijaju su kvalitetna, čak i vrhunska vina. Ocene su bile visoke i prilično ujednačene, što znači da su vina po kvalitetu blizu, odlučivale su decimale. Najbolja vina ocenjena su velikom zlatnom medaljom, a to su sva vina sa preko 92 boda, ističe Radovanović.

Ove godine desilo se da dva vina imaju potpuno istu ocenu, pa su proglašena dva apsolutna pobednika. Vinarija “Dejan Vujić” iz Velje Glave kod Aleksandrovca zavredela je zlato za vino gmitar prokupac, a Danilo Milovanović iz Ćuprije za tamjaniku, belu. “Salon vina” u Paraćinu je, inače, jedino mesto u Srbiji gde se takmiče stare autohtone i novostvorene sorte.

– Sajam je otvoren za posetioce do 20 sati, a broj izlagača je rekordan, kaže u ime organizatora Aljoša Gligorijević, direktor paraćinske Turističke organizacije (TO) . Pomoć pri organizaciji sajma TO je imala od Vinskog viteškog reda Pomoravskog okruga “Steva Pisar 1804”, koji se godinama trudi, kako kažu, da Srbiji vrate vinski identitet.

 

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here