Od ljubavi do hobija i biznisa

ČEPURE – PARAĆIN

Stefan Švabić je dvadesetčetvorogodišnji mladić koji na svom imanju u selu Čepure kod Paraćina gaji već skoro 15 godina papagaje, a ljubav prema ovim pticama motivisala ga je da postane ozbiljan uzgajivač u Pomoravskom kraju. Danas Stefan ima 15 vrsta i oko stotinu papagaja u svojoj odgajivačnici.

Stefan Švabić je oduvek znao da će ljubav prema papagajima prerasti ne samo u hobi već i u njegov životni poziv. Sa samo deset godina izveo je prve piliće a danas sa dvadeset i četiri drži oko stotinu papagaja na svom imanju u selu Čepure kod Paraćina.

” Od kada znam za sebe ja ih obožavam i ne bih mogao da zamislim svoj život bez papagaja. Nisam ni kupovao užinu kada sam bio mali jer sve što sam dobijao za školu kao i džeparac za rođendan sam čuvao i skupljao da bih kupio papagaje. Znao sam da pređem i po tridesetak kilometara do nekog susednog mesta, susednog odgajivača da nabavim nekog papagaja. Ako neko želi da krene da čuva papagaje prvo neka planira jedno pet godina minimum, samo da počne da ulazi u taj svet i da ga proučava” izjavio je za RTV Švabić

Najviše posla ima u sezoni razmnožavanja papagaja , kada se inkubiraju i izvode jaja jer mladunci zahtevaju celodnevnu negu i ishranu.

“Kada su male bebe, jednodnevne, koje se izvedu ili u inkubatoru ili se uzimaju od roditelja, hrane se bukvalno 24 sata na svakih 45 minuta. Onda se svaki sledeći dan povećava. Kada ima puno beba i jednodnevnih i starijih onih koje tek stižu i kada se hrane u različitim terminima onda bukvalno tada ispada da se hrane ceo dan”, kaže Švabić.

Oko dve stotine kvadrata namenjeno je samo papagajima. Kada nađu partnera papagaji ostaju sa njim za ceo život pa Stefan ima posebne kaveze gde se nalazi po jedan par.

“Dešava se čak da kada jedan partner ugine zbog bolesti ili starosti da drugi ugine posle mesec, dva iz te ljubavi prema drugom partneru. Pogotovu se to odnosi kada su dugo zajedno papagaji jer je njihov životni vek dug i oni mogu da ostanu zajedno i po pedeset, šezdeset godina” zaključio je ovaj odgajivač.

Žako, Amazonci, papagaji iz porodice Aleksandar, roze kakadui, Braunohi i Are su najatraktivniji kupcima. Iako iz tropskih krajeva papagaji zimu dobro podnose a kod novih vlasnika najčešće odlaze sa četiri meseca.

Izvor: rtv.rs