Sun. Aug 25th, 2019

PARAĆIN ONLINE

Lokalne vesti

Vlasnici vikendica besni zbog Paunovićeve mini hidroelektrane na Grzi! Ne smemo da dozvolimo da to radi, uništiće i reku i puteve

3 min read

Nakon što smo objavili tekst o tome da predsednik Opštine Paraćin, Saša Paunović, planira da uništi najlepše turističko izletište u tom mestu, reku Grzu, javili su se meštani koji imaju vikendice na tom mestu složno rekavši da su protiv projekta izgradnje mini hidroelektrana.

Zoran Petković, jedan od vlasnika nepokretnosti na grzi, smatra da će ovim projektom biti uništen put koji je već u lošem stanju, a da će se od reke napraviti deponija.

– Najrealnije i najpoštenije to ničemu ne doprinosi. Važno je napomenuti pre svega da se to radi putnom saobraćajnicom koja se i ovako popunjava jednom godišnje i to pred 1. maj kada dolaze ljudi na izletište. Imamo jednog gospodina koji je sam napravio put gore gde je napravio vikendicu, i taj put pomaže i onima koji seku drva i onima koji žele tuda da prošetaju. Po meni ovo je nešto sasvim suprotno od dobrog, jer od reke korita prave deponiju. U reci nema dovoljno vode, ni da neko iz reke polije travnjak, a kamo li da se odatle proizvodi električna energija – kaže Petković i dodaje:

– Saša Paunović je pre izgradnje mini hidroelektrane trebalo da uradi ono što rade druge opštine – da podigne turizam i dovede investitore, a uništenjem grze ništa neće da uradi.

Boža Šćepanović, takođe vlasnik nepokretnosti na Grzi, kaže da mu smeta izgradnja mini hidroelektrana i smatra da će to da uništi Grzu.

– Uništiće Grzu i smeta, kako mi ne bi smetalo.Uništiće 100 posto turizam i samo izletište. Ali borićemo se protiv toga.

Mlađa Matić, takođe, vlasnik nepokretnosti na Grzi kaže da smatra da tok reke ne bi trebalo da se dira:

– Rok reke Grze nikako ne bi smeo da se dira – kaže Matić.

Još jedan od vlasnika vikendice na Grzi, Borko Obradović, žučno je reagovao na izgradnju mini hidroelektrane rekavši da o svemu tome ima jako negativno mišljenje.

– Bez namere da budem stručnjak mislim da nema dovoljno vode ni za bilološki minimum reke. Mislim da struju neće da napravi ma ko da pokuša da to radi. Mislim da će količina energije koju proizvede da bude drastično mala ni blizu bilo kave isplativosti, a šteta bi bila poprilična. Šteta bi bila po prirodu jer bi se smanjio tok reke. Sa rekom bi se desila katastrofa, da i ne pominjemo jer od nje ne bi ostalo ništa – kaže Obradović.

Petar, takođe vlasnik nepokretnosti kaže da se trenutno nalazi u svojoj vikendici na Grzi:

– Pridružujem se ljudima koji su protiv toga, jer će reka ostati bez vode. Što se tiče mene ja sam protiv toga. To će uništiti prirodu, turizam na Grzi – rekao je Aleksinac, a na pitanje kako komentariše da sve to želi da sprovede predsednik opštine Saša Paunović kaže: – Njima se ne sme dozvoliti da to rade!

Dakle, vlasnici vikendica na Grzi su složni – opštinskoj vlasti i predsedniku Paunoviću ne sme se dozvoliti da uništavaju najlepše izletište u Paraćinu!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *