Sun. Aug 25th, 2019

PARAĆIN ONLINE

Lokalne vesti

Paunović otima od građana Paraćina reku Grzu: Sram te bilo, ostalo je još da nam uzmeš vazduh!

3 min read
Predsednik opštine Paraćin Saša Paunović rešio je da uništi najlepše izletište u tom mestu!
Na prelepoj reci koju obožavaju svi Paraćinci i poznatom turističkom odmaralištu, bahata opštinska vlast Paraćina sagradiće mini hidroelektrane i na taj način uništiti Grzu. Dakle, veliki broj ljubitelja prirode kao i vlasnika vikendica u naselju Grza ostaće bez reke jer je Paunović rešio da tamo postavi mini hidroelektranu.
Ovu činjenicu potvrđuje dokumentacija koju je izdala opština Paraćin. Naime, 5.7.2018. godine opština Paraćin, odeljenje za urbanizam i imovinsko pravne poslove pod brojem ROP-PAR-14472-LOC-1/2018, i zavodnim brojem 353-592/2018-V-04 je izdala lokacijske uslove za izgradnju novog objekta – Mala hidroelektrana MHE “Grza” na reci Grzi.
Dana 27.9.2018. godine od strane istog odeljenja u opštinskoj upravi Paraćin izdato je i rešenje o građevinskoj dozvoli ROP-PAR-14472-CPI-3/2018, interni broj 351-266/2018-V-04, za izgradnju male hidroelektrane investitoru Milošu Matejiću PR PROIZVODNJA ELEKTRIČNE ENERGIJE MHE HYDROMAT ENERGY VINČA (MB 64926725) Topola iz Donje Šatornje , ulica Vinča bb.
Iz izdate dokumentacije od strane Opštine Paraćin moze se videti da će budući vodozahvat biti u postojećem veštačkom jezeru, a da će dužina cevovoda biti 2610 metara. To znači da će 2,6 kilometara toka ove prelepe planinske reke uskoro teći kroz cevovod, a da će sadašnje rečno korito u istoj dužini ostati bez vode. Na obalama reke smešteno je više desetina prelepo uređenih vikendica u kojima žive i svakog vikenda uživa na stotine Paraćinaca kao i stanovnika okolnih sela i mesta. Da li je njihovo ulaganje u ovo izletište bila promašena investicija jer su obmanuti od strane lokalne samouprave koje promoviše Grzu kao turističko izletište Paraćina u budućnosti.
Da ne pominjemo više desetina rečnih životinjskih vrsta koje žive u ovoj reci, a koje su zaštićene i retke vrste, koje će izumreti ukoliko se ovaj projekat obistini u budućnosti.
Turistička organizacija Opštine Paraćin promoviše Grzu kao jednu od najznačajnijih destinacija turističke ponude Paraćina pa zato čudi da se niko iz turističke orgranizacije nije obratio javnosti ovom povodom iako je gotovo izvesno da Grza više nikada neće imati svoj pređašnji izgled. Mirno izletište uskoro će biti okupirano teškom građevinskom mehanizacijom koja će planinsku lepoticu „ugurati“ u cevovod.
Činjenica je da je povrh svega Paunović od građana opštine koju vodi ovo sve sakrio, jer zna da niko ovako nešto ne bi trpeo već bi građani ustali na noge i napravili proteste protiv njega i njegovog pokušaja da na svaki način gurne Paraćin u propast!
Dakle, bahati Paunović sada će građanima Paraćina oduzeti i reku, a svi dobro znamo da je voda jedan od izvora života, pa se pitamo kada će bahati Saša rešiti da zabrani Paraćincima i da dišu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *