Sun. Aug 25th, 2019

PARAĆIN ONLINE

Lokalne vesti

Asfaltirali ĆORSOKAKE po selima, a naplaćivali kao da prave AUTOPUT?! Sumnjiva posla na javnim nabavkama u Paraćinu

4 min read
Putotehna na osnovu samo jednog ugovora sa opštinom ostvarila ekstra profit od 10 miliona dinara

Zbog neodgovorne vlasti građani Paraćina platili su asfaltiranje nekoliko seoskih sokaka maltene kao da su pravili autoput! 

Direkcija za izgradnju opštine Paraćin potpisala je krajem novembra 2016. godine sa lokalnim preduzećem Putotehna DOO ugovor o izgradnji seoskih puteva ukupne dužine dva i po kilometara u devet mesnih zajednica.

Izgradnju deset ulica – mahom ćorsokaka – opštinska vlast predvođena novim potpredsednikom DS-a Sašom Paunovićem platila je pomenutom preduzeću više od 26 miliona dinara. S obzirom na to da asfaltiranje jednog kilometra seoskog puta, prema zvaničnim procenama Građevinskog fakulteta, košta oko šest i po miliona dinara, nameće se zaključak da je Putotehna zahvaljujući unosnom ugovoru sa Direkcijom za izgradnju samo na tom poslu ostvarila ekstra profit veći od 10 miliona dinara!

S obzirom na ogroman broj finansijskih malverzacija u koje su umešani lokalni funkcioneri, a koje smo proteklih meseci izneli u javnost, obišli smo mesne zajednice širom Paraćina kako bismo proverili da li je ispoštovan ugovor prema kome je izgradnja ulica trebalo da bude gotova najkasnije 1. marta.

Na priloženim slikama možeti videti odluku o dodeli ugovora:

Javna nabavka

Javna nabavka

Javna nabavka

Tako smo zatekli i razlokanu Ulicu Šajin potok u naselju Izvor. Ulica je prema slovu ugovora trebalo da bude uređena i asfaltirana još pre tri meseca! Ogorčeni meštani veoma su ljuti na lokalnu vlast jer već drugu godinu do svojih kuća dolaze preskačući kanale i razbacani građevinski materijal.

Šajin potok

Šajin potok putari zaobilaze od prošle godine
Foto: SD/ilustracija

– Ja sam imala put, ali su ga uklonili prošle godine, kad su došli da kopaju kanal. Mene samo interesuje kad će više da mi vrate put? Meni je majka jako stara žena, šta ću ako sutra umre? Da je iznosimo iz kuće preko kanala? Ovde ima mnogo starih ljudi – rekla nam je vidno ogorčena meštanka i dodala da putare nije videla od prošle godine.

Koji radovi su bili predviđeni ugovorom Direkcije i Putotehne i koliko to zapravo realno košta možete videti na sledećoj infografici:

Putotehna

Foto: SD/ilustracija

Slična situacija je u obližnjoj Donjoj Mutnici. Ulica učiteljice Julijane u tom selu nije ni blizu završetka! Iako je do kraja aprila trebalo je da bude asfaltirano 200 metara sokaka, a do danas nije završena ni polovina ulice.

Donja Mutnica

Ulica učiteljice Julijane u Donjoj Mutnici asfaltirana do pola

Naša ekipa se tokom obilaska i ostalih naselja uverila da su mahom asfaltirani ćorsokaci sa tek nekoliko kuća koji nemaju ama baš nikakav uticaj na lokalni saobraćaj. Opštinska vlast je dakle potrošila desetine miliona dinara na asfaltiranje seoskih ćorsokaka dok se glavne ulice u naseljima bukvalno nalaze u fazi raspada?!

Putotehna DOO zajedno sa PZP Kragujevac koja ima 100 zaposlenih na osnovu reči direktora JP Direkcije za izgradnju Paraćina Aleksandra Milojkovića inače bila je jedini ponuđač na pomenutom konkursu za izgradnju seoskih ulica. 

Putotehna je prema dostupnim podacima APR-a osnovana početkom 2014. godine sa osnivačkim kapitalom od 100 dinara, a već iste godine novoosnovana kompanija je od lokalnih javnih preduzeća dobila poslove vredne maltene 30 miliona dinara i to bez ijednog zaposlenog radnika! Do danas je poslujući sa javnim preduzećima ukupno prihodovala više od 250 miliona dinara!

Putotehna doo

Foto: SD/ilustracija

S obzirom na to da je kompletna izgradnja ulica trebalo da bude završena 1. marta – interesuje nas da li će lokalna vlast na čelu sa Paunovićem ispoštovati ugovor i naplatiti penale za kašnjenje Putotehni?

Direkcija za izgradnju, kao naručilac radova, naime, ima pravo da raskine ugovor ako izvođač neopravdano kasni sa izgradnjom ulica duže od 20 radnih dana. Takođe, prema slovu ugovora, naručilac ima pravo da naplati penale od 0,1 odsto ukupne vrednosti ugovorenih radova.

Inače, prema podacima iz APR Putotehna doo iz Paraćina je u periodu od 2014.-2017. godine prihodovala 237.260.000 dinara. Kako smo saznali firma Putotehna tokom 2014. i 2015. nije imala zaposlene radnike, a tek krajem 2016. je zaposlila prve radike. Postavlja se pitanje kako je firma koja se bavi putarskim radovima, uspevala da završi poslove i da izgradi puteve kada nije imala zaposlene? Tako, 2014. godine kada je osnovana Putotehna je prihodovala 29.549.000, a rashodovala 29.246.000 dinara. Naredne dve godine Putotehna je radila takođe bez ijednog zaposlenog, ali je za te dve godine prihodovala preko 85 miliona dinara, a rashodovala preko 80 miliona dinara bez obzira na to što nije imala nijednog zaposlenog. 2017. godine prihodi Putotehne su značajno porasli na čak 122 miliona dinara dok se profit smanjio na samo milion i po dinara. Prema ovom ispada da je Putotehna za četiri godine zaradila samo 5,5 miliona dinara ili 2,3 posto od ukupnih prihoda, što je krajnje čudno za ovu vrtu delatnosti gde se profit kreće u iznosu većem od 10 procenata. Kod ovog preduzeća nije samo to čudno već je i čudno kako su uspevali da pobeđuju na javnim nabavkama bez radnika koji su mogli da garantuju završetak posla.

Putotehna doo

Foto: SD/ilustracija

Kako bi građani Paraćina znali i kako izgledaju ostale ulice koje je radila Putotehna a koje su ugovorene javnim nabavkama sa javnim preduzećima koja posluju u okviru opštine Paraćin, već smo istražili a u narednom periodu objavićemo i kako sve to izgleda.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *