Sun. Aug 25th, 2019

PARAĆIN ONLINE

Lokalne vesti

Poslanik Marković: Policija HITNO da istraži da li je bilo zloupotrebe položaja, zloupotrebe funkcija i trgovine uticajem zbog afere Šaletić

3 min read

Paraćinska afera Šaletić opet je dospela na dnevni red Skupštine Srbije kada je poslanik SNS Aleksandar Marković zatražio da MUP ispita ceo slučaj.
Poslanik SNS Aleksandar Marković u Skupštini Srbije ponovo je izneo detalje vezane za aferu čiji je glavni akter zamenik predsednika opštine Paraćin Tomislav Šaletić.

– Pre nekoliko dana sam postavio poslaničko pitanje u vezi sa brojnim aferama u opštini Paraćin. Konkretno, Agenciji za borbu protiv korupcije, a pitanje je glasilo da li je zamenik predsednika te opštine u sukobu interesa. E, sad, ovi stručnjaci iz opštine Paraćin su vrlo nespretno pokušali da demantuju i na neki način negiraju moje navode, ali samo su se spetljali u tome. I sad, kao po onoj narodnoj izreci: “Ne grdi majka sina što je otišao da se kocka, već što se vadi”, oni pokušavaju da se izvade iz te situacije, ali se samo, zapravo, sve dublje i dublje zakopavaju u svoje laži – rekao je Marković.

Kao što je naš portal već pisao, u Opštini Paraćin se godinama odvija sukob interesa, jer je zamenik predsednika Opštine Paraćin, Tomislav Šaletić u isto vreme i jedan od direktora privatne firme koja je samo 2017. godine, pobedila na javnim konkursima i tenderima koje je raspisala ova Opština, u vrednosti od oko 480.000 evra. Nakon pisanja našeg portala, Šaletić je podneo zahtev da se obriše iz APR, tačnije 17.04.2018, međutim, taj zahtev je prvobitno odbijen.

– Naime, tek kada je objavljena informacija o evidentnom sukobu interesa, taj Šaletić podnosi zahtev da se obriše iz APR-a. Međutim, taj zahtev mu je prvenstveno odbijen. Sad taj Šaletić je izjavio kako je on tobože već ranije podneo ostavku na mesto direktora te privatne firme, ali da kao podaci u APR-u nisu ažurirani. To je, naravno, laž, jer se u APR-u podaci redovno ažuriraju, a svaki zahtev za izmenu se ažurira u roku od pet dana od podnošenja zahteva. U elektronskoj formi to svako može da vidi. A inače, zarad informacija, zarad građana, taj Šaletić je tek jutros, ali bukvalno – jutros, nešto pre devet sati 26. aprila – izbrisan iz APR-a. Evo, ovde ispred mene rešenje: usvaja se registraciona prijava, briše se Tomislav Šaletić sa tim i tim matičnim brojem, a upisuje se Ljubica Spasić. Ali, tek jutros!Toliko o tome! Dakle, sada je jasno već da imamo posla sa lažovima, sa ljudima koji su spremni da grubo obmanjuju javnost, da lažu građane Srbije zarad svoje lične koristi. I to je odlika ljudi koji, nažalost, vode opštinu Paraćin, to je odlika režima Saše Paunovića, koga već tamo građani uveliko zovu “paraćinski despot”. I nije slučajno dobio takav nadimak – objašnjava Marković .

Marković je zbog ove afere pozvao Ministarstvo unutrašnjih poslova da istraže da li je bilo zloupotrebe položaja, da li je bilo zloupotrebe funkcija i da li je bilo trgovine uticajem.

– Mi smo u međuvremenu došli do saznanja da je firma ovog zamenika predsednika opštine Paraćin, dakle, prvog zamenika Saše Paunovića, dobila sve značajne poslove u ovoj opštini. Dakle, tenderi koje je “Spektar invest”, to je ta firma, dobio samo u 2017. godini: adaptacija apoteke 15.644.000 dinara, uređenje kanala za odvod 8.886.000 dinara, dakle, skoro devet miliona, izgradnja crpne stanice 2.634.000 dinara, izgradnja trotoara 30 miliona dinara, doduše, ovde nije bila sama, to je bila u pitanju grupa izvođača; radovi na javnim površinama 300.000 dinara. Dakle, ukupno 57.465.000 samo u 2017. godini. I zato ja svoje pitanje upućujem Ministarstvu unutrašnjih poslova sa željom da pripadnici ministarstva istraže da li je bilo zloupotrebe položaja, da li je bilo zloupotrebe funkcija, da li je bilo trgovine uticajem. Jer prosto je nemoguće da baš ta firma u kojoj je zemenik predsednika opštine direktor dobije uvek sve najkapitalnije poslove u toj opštini. Prosto je nemoguće – kaže Marković.

Izvor: Srbija danas

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *