“PRLJAVIH 12” I “ČISTIH 14” Koje voće i povrće sadrži OPASNE DOZE PESTICIDA, a koje je najbezbednije za jelo

Stiglo proleće, a sa njim i rano voće i povrće. Da biste bili sigurni šta jedete i koliko je to zdravo, znajte da spanać i jagode sadrže najveće količine ostataka pesticida.

Pogledajte koje još voće i povrće ima u sebi ostatke pesticida, a kako se navodi u najnovijem izveštaju EWG, potrošačkog vodiča za pesticide u proizvodima, čiju je analizu naručilo Ministarstvo poljoprivrede SAD.

“Prljavih 12”

Osim jagoda i spanaća, koji se nalaze na samom vrhu, tu je još 10 vrsta voća i povrća sa najvećom koncentracijom pesticida i koji pripadaju takozvanoj grupi “prljavih 12”.

U ovo grupu spadaju još i nektarine, jabuke, grožđe, breskve, trešnje, kruške, paradajz, celer, krompir i slatka paprika.

U jagodama čak 20 vrsta različitih pesticida!

Prilikom testiranja utvrđeno je da je čak kod jednog uzorka jagoda otkriveno čak 20 različitih pesticida, a da su uzorci spanaća imali prosečno 1,8 puta više ostataka pesticida po težini od bilo kog drugog voća ili povrća.

Kod čak 98 odsto testiranih uzoraka jagoda, spanaća, breskvi, nektarina, trešanja i jabuka bilo je utvrđeno prisustvo najmanje jednog pesticida.

“Čistih 14”

S druge strane, ohrabruje što postoji i “čistih 14” voća i povrća gde je najmanja verovatnoća da će imati ostatke pesticida. To su: avokado, slatki kukuruz, ananas, kupus, luk, zamrznuti grašak, papaja, špargle, mango, plavi patlidžna, dinje, kivi, karfiol i brokoli.

Slatki kukuruz najčistiji

Testovi su otkrili relativno malo pesticida, kao i njihovu nisku koncentraciju. Interesantno je da su slatki kukuruz i avokado bili najčistiji, a više od 80 odsto ananasa, papaje, špargli, luka i kupusa nisu imali pesticidnih ostataka, navodi se u izveštaju EWG.
Velika pažnja javnosti na sadržaj pesticida u voću i povrću koje se svakodnevno koristi jeste opravdana, s obzirom na to da je utvrđena njihova direktna povezanost uticaja na neplodnost.

Izvor: Blic