Autentična srpska torta, poreklom iz Paraćina, predstavljena je posetiocima 19. Medjunarodnog Sajma turizma i aktivnog odmora u Nišu na štandu Turističke organizacije opštine Paraćin

Zahvaljujući iskustvu i vrednim rukama poslastičara paraćinskog GOLD-a, koji su ih napravili po originalnom receptu i velikom interesovanju publike, dve pozamašne Vasine torte nestale su za tili čas, ali je ukus narandže, čokolade, badema i oraha još neko vreme ostao u ustima da svedoči o kvalitetu ovog specijaliteta.

Priča kaže da je Vasina torta nastala davne 1908. godine kao znak zahvalnosti tašte prema zetu, Vasi Čokrljanu iz Paraćina, koji je svoju suprugu odveo bečkim lekarima jer je bilo rečeno da porođaj može ugroziti život deteta i žene. Supruga Jelena je donela na svet zdravo i krupno dete, a nama je u amanet ostao recept za ovaj klasik srpske kuhinje, tortu u kojoj su kombinovani orasi, bademi, narandža i čokolada.
Treba imati i na umu da su narandže davne 1908. godine bile pravo malo bogatstvo zbog čega je ova torta bila dragocenost.

Sa željom da Vasina torta postane važna stavka gastronomske ponude Paraćina, Turistička organizacija je započela promovisanje ove poslastice na Sajmu turizma u Nišu i nastaviće da je predstavlja na različite načine kad god se zato ukaže prilika. Uz parče torte posetioci su dobijali flajere sa originalnim receptom, starim 110 godina i autentičnom pričom o njenom nastanku.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here