Sun. Feb 23rd, 2020

PARAĆIN ONLINE

Lokalne vesti

Počinje upis đaka prvaka, evo šta treba da znate

3 min read

Prijava đaka za osmoletku počinje 2. aprila i traje do 31. maja, a obavezu da to urade imaju mame i tate čiji su mališani rođeni od 1. marta 2011. do 28. februara 2012.

Upis đaka prvaka počinje 2. aprila i trajaće sve do 31. maja, a za roditelje ili staratelje koji ne upišu svoju decu u osnovnu školu, ukoliko ona imaju od šest i po do sedam i po godina, sledi kazna od 5.000 pa do 100.000 dinara.

Naime, svake godine jedinica lokalne samouprave vodi evidenciju o broju dece koja su u uzrastu za upis u osnovnu školu i na osnovu toga obaveštava roditelje, odnosno staratelje i školu. Za roditelje koji decu ne upišu na vreme u školu a da pritom nemaju opravdani razlog sledi kazna od 5.000 do 100.000 dinara.

Školske 2018/19. godinu upisuju se deca rođena od 1. marta 2011. do 28. februara 2012. godine. Odabir škole vrši se u zavisnosti od teritorije koju obuhvata područje škole, a svaka osnovna škola dužna je da upiše sve buduće prvake s područja koje joj je dodeljeno. Postoji mogućnost da škola upiše i učenike s područja nekih drugih škola, ali samo uz zahtev roditelja i ukoliko to dozvoljavaju kapaciteti škole. Međutim, ukoliko ste želeli da dete upišete u školu na čijoj teritoriji se ne nalazite, rok za to istekao je 1. februara, a do tog datuma stigla su 1.964 takva zahteva samo u Beogradu.

OŠ Radoje Domanović spremno čeka đake prvake

OŠ „Radoje Domanović“ u Paraćinu prema rečima direktora Aleksandra Jovanovića spremno dočekuje upis budućih školaraca: “Naša škola i kompletan radni kolektiv spremni su za upis prvaka. Imamo savremene metode i sredstva kojima mališani stiču nova znanja i po rezultatima koje naši učenici ostvaruju na takmičenjima među najboljim školama smo u okrugu. Roditelji mogu da nabavljaju udžbenike za decu po povoljnijim cenama preko đačke zadruge. Takođe u postupku smo kompletne rekonstrukcije škole i do kraja 2019. imaćemo novu kuhinju i đačku trpezariju, potpuno nove savremene sportske terene, renovirane učionice i time ćemo definitivno postati najbolja osnovna škola u opštini.”

Da biste upisali dete u prvi razred osnovne škole, potrebno je da donesete izvod iz matične knjige rođenih, uverenje o pohađanju predškolskog programa, koje će vam izdati predškolska ustanova, dokaz o lekarskom pregledu deteta, koji će izdati pedijatar, dokaz o prebivalištu deteta, koji će vam izdati opština ili policijska stanica. Sva ova uverenja za potreba upisa u školu izdaju se besplatno. Sistematski pregled dece sastoji se od nekoliko pregleda, ali i provere vakcinalog statusa i vakcinacije. Zatim pedagog i psiholog škole testiraju decu.

DOKUMENTA POTREBNA ZA UPIS

– izvod iz matične knjige rođenih deteta

– uverenje o pohađanju predškolskog programa (izdaje predškolska ustanova bez obzira na eventualna dugovanja roditelja prema vrtiću)

– dokaz o lekarskom pregledu deteta (izdaje pedijatar nakon završenog celokupnog pregleda)

– uverenje o prebivalištu deteta (izdaje se u policijskoj stanici ili u opštini prebivališta)

TESTIRANJE NA MATERNJEM JEZIKU

– test emotivne zrelosti deteta

– test socijalne zrelosti

– test intelektualne zrelosti

SISTEMATSKI PREGLED

– otorinolaringologa

– oftalmologa

– fizijatra

– logopeda

– stomatologa

– laboratorijske analize krvi i urina

– provera vakcinalnog statusa i vakcinacija

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *