foto Goran Jevremović

Na dan opštine radnici staklare održali protestnu šetnju

Noseći sliku Josipa Broza Tita, zastavu SFRJ uz poneki uzvik Staklara je Paraćin sedamdesetak radnka staklare i njihovih prijatelja prošetalo je danas od fabrike do centra grada izražavajući tako svoje nezadovoljstvo stečajem koji je proglašen.

– Tražimo da nam predsednik Vučić i premijerka Brnabić pomognu, jer smo postali socijalni slučajevi posle stečaja. Nemamo više ništa i sada na ulici tražimo da nam se vrati dostojanstvo čoveka. Ovde su pogažena ljudska prava i pravo na život, jer se stečaj sprovodi preko najosetljivijh kategorija građana – rekla je Aleksandra Stojanović za Blic.

Od Staklare danas svi peru ruke. Mnogi lokalni lideri su je, nakon prodaje bugarskom tajkunu, proglašavali za investiciju godine, pompezno izjavljivajući da zbog te investicije Paraćin nije mogao da dobije neku drugu, novu “greenfield” investiciju, pa su išli toliko daleko da su čak i u svoj predizborni program pred izbore 2012. godine stavljali kao veliko dostignuće privatizaciju staklare.

Sada kada je stečaj postao stvarnost svi kažu to je ekonomsko pitanje, politika ne sme da se meša da neko ne bi mislio da je stvar politizovana. Radnicima predsednik opštine obećava pomoć, u okviru granica i nadležnosti koje ima naravno, a za koje vrlo često kaže da su male, gotovo nikakve.

A u ovom trenutku najteže je radnicima. Veliki broj onih koji su se našli na spisku prekobrojnih pripadaju osetljivim socijalnim i društvenim kategorijama. U Paraćinu danas nema farbrika koje bi mogle da apsorbuju toliki broj građana koji su ostali bez posla. Posle stečaja i gašenja fabrike štofa ovo je još jedan od nekadašnjih giganata koji je od 2000. godine na ovamo prošao sve strahote “tranzicije”. Za svo to vreme jedino Paraćin nije dobio nijednu novu fabriku?!

“Ovo će se svakako odraziti na celokupnu ekonomsku situaciju u gradu jer ako stvari postavimo prosto matematički i izračunamo da 230 građana neće primati platu koja minimalno iznosi 200 evra dolazimo do cifre od najmanje 552 hiljade evra manje u potrošnji godišnje. Toliki će udar pretrpeti ionako krhka paraćinska ekonomija.” rekao je za naš portal diplomirani ekonomista Nikola Stanojević.