Uprkos masovnoj zabludi da je Krakov „gradić“ simpatičnog starinskog izgleda, to nije istina. Posle Varšave, Krakov je najveći grad u Poljskoj, smešten u njenom južnom delu na obalama reke Visle.

Pa ipak, Krakov ostavlja utisak zaboravljenog gradića iz prošlosti.Ta srednjevekovna harizma koju poseduje bivša prestonica i jedan od najstarijih gradova Poljske je upravo ono što privlači najveći broj turista.

Ko je bio u Krakovu dobro zna o čemu pričam. Za ostale, evo prilike da saznate zašto oni koji nisu bili u Krakovu maštaju da ga posete, a oni koji jesu da se bar još jednom vrate.

 

krakov, vavel

Jednom kada se nađete na ulicama Krakova poželećete da obiđete i da vidite što više!Savetujem da u skladu sa vremenom koje imate na raspolaganju postavite sebi prioritete i organizujete svoj obilazak tako da maksimalno iskoristite svoje vreme i posetite ono što je vama najinteresantnije.

Savet: Za maksimalan doživljaj i uživanje u jedinstvenom duhu Krakova, grad treba obilaziti pešice. Ipak, ukoliko ne volite mnogo da pešačite možete koristiti javni gradski prevoz koji je vrlo dobro organizovan.

 

Stari grad

 

Ono od čega treba početi obilazak Krakova je svakako Glavni trg – Rynek, smešten u središtu Starog gradskog jezgra koji je pravi magnet za turiste. Sa površinom od 4 ha to je drugi po veličini trg u Evropi.

krakov, sukienice

Spomenik Adamu Mickjeviču i Sukienice u pozadini

Centralno mesto zauzimaspomenik pesniku Adamu Mickjeviču, u čijem zaleđu se nalazi čuvena hala Sukienice, jedan od simbola Krakova. U aleji Sukienice nalazi se pijaca gde možete naći najrazličitiju robu i suvenire koji su ovde znatno jeftiniji od suvenirnica u lokalima po obodu trga, zbog čega savetujem da svoje suvenire potražite upravo ovde.

krakov

Detalji Starog grada

Svojom veličinom i lepotom pažnju turista privlači i bazilika Sv. Marije, naročito za vreme interpretacije čuvene „prekinute melodije“.

Naime, legenda kaže da je u XIII veku prilikom jedne najezde Tatara dežurni stražar sviranjem u trubu obavestio građane o približavanju neprijatelja. Gradske kapije su na vreme zatvorene uprkos tome što je jedna tatarska strela pogodila svirača u grlo pre nego što je uspeo da završi melodiju. Danas se njemu u čast sa više kule bazilike čuje karakterističan zvuk trube koja zasvira četiri puta, naglo prekidajući melodiju svaki put – to je tzv. „prekinuta melodija“.

Bazilika Sv. Marije

Bazilika Sv. Marije

Postoji još jedna legenda vezana za baziliku Sv. Marije, tačnije za njene tornjeve. Prema toj legendi, postojala su dva brata koja su gradila tornjeve. Jedan od njih je rešio da ubije svoga brata, ljubomoran zbog njegovog napretka.

Svoje mesto na glavnom trgu našla je i crkva Sv. Adalberta, poznata i pod nazivom crkva Sv. Vojčeka. Ova crkva datira iz perioda ranog srednjeg veka, stara je oko 1.000 godina i vezuje se za početke romanske arhitekture u Poljskoj.

crkva Sv. Vojčeka

Crkva Sv. Adalberta, smeštena na mestu gde čuvena Grodzka ulica izlazi na Glavni trg

Obzirom da je Krakov poznati Univerzitetski centar Evrope, možda biste mogli da obiđete Jagelonski univerzitet osnovan daleke 1364. godine pod nazivom „Krakovska akademija“, što ga posle Karlovog univerziteta u Pragu čini drugim najstarijim univerzitetom u centralnoj Evropi.

Ako volite umetnost i kulturu onda bi trebalo da posetite neki od muzeja – naročito podzemni muzej (ispod glavnog trga), i galeriju Poljskog slikarstva (nalazi se na spratu trgovačkog centra Sukjenice), gde se nalazi čuvena slika Leonarda da Vinčija „Dama s hermeliom“.

Stari grad je generalno krcat znamenitosti koje vredi posetiti, a jedan od načina da to učinite je angažovanjem turističkog vodiča. Zapravo, problem će biti da grad obiđete sami. Glavni trg je prepun turističkim vodičima koji vođeni iskustvom traže i prepoznaju turiste u gužvi koja je uvek prisutna. Zato se nemojte čuditi ako vam neki od njih priđe i ponudi svoje usluge. Govorim to iz ličnog iskustva, jer mi je tokom nepunih dva sata koliko sam proveo šetajući trgom prišlo 3-4 vodiča u želji da svoju šetnju nastavim sa njima.

Krakov - fijakeri

Još jedan od načina da sa posebnim uživanjem obiđete Stari grad

Ukoliko se umorite osveženje možete naći u nekom od mnogobrojnih kafića koji uokviruju Glavni trg. Ipak, birajte kafić spram vaše platežne moći – neki od njih znaju biti skuplji nego što biste očekivali (uglavnom oni smešteni u najstrožem centru trga).

Vavel (Wawel)

 

Vavel je još jedna od lokacija u Krakovu koju nikako ne treba zaobići. Ovo uzvišenje na kome se nalazi istoimeni zamak jedan je od najreprezentativijih simbola grada.

Wawel - Krakow

Legenda o zmaju je verovatno najpoznatija od brojnih legendi koje se vezuju za ovaj grad. Po toj legendi, u vreme kralja Krakusa pojavio se zmaj koji se nastanio u pećini ispod brda Vavel.

Uništavajući okolne naseobine, hraneći se stokom, ali i devojkama, zmaj je sejao strah među ljudima koji su živeli u njegovoj blizini. Stoga kralj naredi da se zmaj ubije, a onome koji u tome uspe nudio je ruku svoje kćeri. Nakon mnogih bezuspešnih pokušaja brojnih vitezova, zmaja je uspeo da pobedi jedan obućar.

Naime, mudri obućar se dosetio da kupi ovcu, natopi njenu vunu sumporom i takvu je prinese zmaju kao žrtvu. Proždrljivi zmaj je pojeo ovcu, posle čega je osetio neverovatnu žeđ. Spustivši se do obala reke Visle, počeo je da pije vodu u ogromnim količinama, ali nikako nije mogao da utoli svoju žeđ. Nakon što je popio pola reke, zmaj se toliko naduo da je eksplodirao.

Vavelski zmaj - krakov

Spomenik Vavelskom zmaju

Danas je od legende ostala pećina, a podignut je i spomenik zmaju koji povremeno bljuje vatru.

Na vrhu brda nalazi se zamak Vavel. Ulazak u krug zamka je besplatan, ali se ulazak u pojedinačne objekte – muzeje, kraljevske prostorije i dr. naplaćuje (kao i ulazak u malopre pomenutu pećinu, u koju se ulazi iz dvorišta zamka, a izlazi kod statue zmaja).

Pored zamka, pažnju turista privlače i katedrale Sv. Vaclava i Sv. Stanislava Biskupa, kao i statua pape Jovana Pavla II koji je 1978 . godine proglašen za prvog slovenskog papu ikada.

Krakov, katedrala

Katedrale Sv. Vaclava i Sv. Stanislava Biskupa, Krakov

Jevrejska četvrt

Nedaleko od Vavela, ušuškana u jednoj okuci Visle, nalazi se istorijska jevrejska četvrt Krakova, odnosno Kazimierc. Ovu gradsku oblast karakteriše posebna atmosfera – popločane ulice, primerci jevrejske arhitekture, brojni restorani, bašte, lokalne pivnice, jevrejski muzej Galicija, trgovine starinama, galerije, mnoštvo sinagoga… Čitava oblast odiše istorijskim bogatstvom i sija nekim starinskim sjajem.

Kazimierc, jevrejska četvrt

Detalji iz Jevrejske četvrti

Kazimierc kod lokalnog stanovništva važi za kraj koju turisti ređe posećuju u odnosu na ostale lokacije u gradu, ali vi ga nemojte zaobići. Mešavinom istorijskog i savremenog koja svojim izgledom istovremeno rastužuje i pleni,jevrejska četvrt važi za boemski kutak u kome možete osetiti pravi duh Krakova.

Vredi posetiti Staru sinagogu koja ponosno i prkosno stoji kao simbol jevrejske kulture u Krakovu, desetkovane nakon Drugog svetskog rata. Nezaobilazna je i šetnja Szeroka-om, najširom ulicom u Krakovu, duž koje se pružaju mnogi restorani poznati po tradicionalnoj jevrejskoj kuhinji.

Šindlerova fabrika

Ako vas interesuje život pre i posle II svetskog rata u ovom gradu i Poljskoj uopšte, onda biste trebali da odvojite vremena za posetu fabrici, tj. muzeju Oskara Šindlera.

Nakon invazije na Poljsku i zauzimanja Krakova 06.09.1939. godine nemački industrijalac Oskar Šindler dobio je fabriku emajliranog posuđa. Iako pripadnik nacističke partije, Šindler se zauzimao za jevreje – zapošljavao ih je u svojoj fabrici kako bi ih spasio mučenja i sigurne smrti u koncentracionim logorima. O njegovom podvigu je poznati svetski reditelj Stiven Spilberg režirao oskarom nagrađen film „Šindlerova lista“, koji vamtoplo preporučujem da pogledate.

Nekadanšnja fabrika posuđa je 2010. godine pretvorena u muzej.

Stalna postavka muzeja obuhvatafotografije Krakova iz tridesetih godina koje prikazuju svakodnevni život Jevreja u predratnom periodu, ali i one s početka rata koje svedoče o uslovima života pod nemačkom okupacijom. U muzeju se nalazi i kancelarija Oskara Šindlera, sačuvana sa originalnim nameštajem i velikom staklenom kockom ispunjenom emajliranim posuđem koje se u ovoj fabrici proizvodilo. Posetioci mogu videti i rekonstrukciju stana iz jevrejskog geta, koja uz pomoć moderne tehnologije turiste vraća u vreme II svetskog rata.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here