Manjak specijalista u domovima zdravlja, jedan od najvećih problema zdravstva, trebalo bi da bude rešen povećanjem plata zaposlenima i stavljanjem bolnica u nadležnost Republike, predviđa novi zakon o zdravstvenoj zaštiti koji najavljuju iz Ministarstva zdravlja.

Kako pišu “Novosti”, budući zakon, koji bi trebalo da bude usvojen do kraja godine, predviđa da domovi zdravlja dođu pod direktnu nadležnost Ministarstva zdravlja, u kome kažu da su ovo samo neke od mera da se efikasnije postavljaju dijagnoze i pacijenti adekvatno leče.


Novi zakon o zdravstvenoj zaštiti, koji će se pred Skupštinom naći krajem godine, predviđa da upravljanje domovima zdravlja sa lokalnog pređe na republički nivo“, rekao je državni sekretar u Ministarstvu zdravlja Meho Mahmutović.

Kako pišu “Novosti”, to će biti učinjeno tako što će domovi zdravlja u pojedinim gradovima koji imaju bolnicu, biti pripojeni toj zdravstvenoj ustanovi. S druge strane, nije poznato koji model bi se koristio u slučaju Novog Sada i drugih gradova koji nemaju svoju bolnicu a imaju domove zdravlja.

Prema Mahmutovićevim rečima, ova promena doneće efikasnije upravljanje finansijama u zdravstvu, što će poboljšati zdravstvene usluge u radu domova zdravlja i sprečiti dalji odliv lekara specijalista u privatne ustanove i inostranstvo.

Trenutni sistem i nedostatak dijagnostike doveli su do toga da pacijenti smatraju da su domovi zdravlja centri gde rade najlošiji lekari“, kaže dr Nevenka Dimitrijević, specijalista opšte medicine Doma zdravlja Voždovac i predstavnica sekcije opšte medicine Srpskog lekarskog društva. “Posledice toga su da služba opšte medicine ima sve manje lekara jer mnogi bukvalno beže u penziju, odlaze u inostranstvo ili kod privatnika.

U pripremi je čitav set novih zakona – o zdravstvenom osiguranju, lekovima, medicinskim sredstvima, psihoaktivnim kontrolisanim supstancama, sanitarnom nadzoru, prekursorima, zaštiti stanovništva od duvanskog dima, predmetima opšte upotrebe i transplantaciji.

Novi set zakona, najavljuju predstavnici Ministarstva zdravlja, uz elektronsko zakazivanje pregleda, elektronske kartone i recepte omogućiće znatno efikasnije funkcionisanje zdravstvenog sistema u našoj zemlji. U pripremi su i dva skrining programa – za dijabetes i depresiju.

Autor: Novosti

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here