Thu. Sep 19th, 2019

PARAĆIN ONLINE

Lokalne vesti

Osumnjičen da je oštetio banku, danas vodi javno preduzeće

5 min read

Izvor: pistaljka.rs

23.07.2017
Piše Biljana Živančević

Tekst prenosimo u celosti.

Skupština opštine Paraćin postavila je za direktora Javnog preduzeća za vodovod i kanalizaciju „Vodovod“ Nebojšu Simića, bivšeg direktora banke „Hipo Alpe-Adria“ u Jagodini uprkos tome što je 2014. policija protiv njega podnela krivične prijave zbog malverzacija sa kreditima. Simić je, pozivajući se na oportunitet, uplatom novca u humanitarne svrhe izbegao dalje sudski postupak, saznaje Pištaljka.

Banka „Hipo Alpe-Adria“ tada nije želela da se pridruži gonjenju Simića i još 17 saizvršilaca, ali je tražila naknadu štete od 239.129 evra. Simić je odbio da ovu štetu plati.

Iz „Adiko banke“, kako se sada zove nekadašnja „Hipo Alpe-Adria“, za Pištaljku su potvrdili da je Simić 2013. bio direktor ekspoziture u Jagodini kada je, kako navode, otkriveno da postoje propusti u poslovanju. „O tome su obavešteni nadležni organi, policija i tužilaštvo i tokom istrage smo dostavili sve podatke do kojih smo došli. Sa Simićem i ostalim zaposlenima banke koji su bili umešani raskinut je ugovor o radu sredinom 2013“, navode iz „Adiko banke“ i dodaju da „ekspozitura banke u Jagodini nije prekidala sa radom“.

Tužilaštvo u Jagodini za Pištaljku je potvrdilo da je po krivičnim prijavama Policijske uprave Jagodina od 30. juna i 18. jula 2014. protiv Simića vođen postupak zbog krivičnog dela „Neosnovano dobijanje i korišćenje kredita i drugih pogodnosti“ iz člana 209. stav 2. u vezi stava 1 Krivičnog zakonika. Te prijave su odbačene „jer je osumnjičeni izvršio svoju obavezu uplate novčanog iznosa od 30.000 dinara u humanitarne svrhe“.

Pored Simića, od 17 navodnih saizvršilaca, 12 se pozvalo na oportunitet i uplatilo novac u humanitarne svrhe, pet osumnjičenih nije izvršilo tu obavezu i protiv njih je nastavljen krivični postupak ali ni do danas nisu saslušani, dok jedan osumnjičeni nije tražio oportunitet.

Simić je za Pištaljku potvrdio da je bio zaposlen u jagodinskoj filijali banke „Hipo Alpe-Adria“ na mestu direktora, kao i da je bio pod istragom policije zbog, kako je rekao, kredita za energetsku efikasnost koji je njegova supruga uzela, a koji je, prema njegovim rečima, navodno nenamenski trošen.

On je naveo i da je potpisao sporazum sa tužilaštvom u Jagodini o odlaganju krivičnog gonjenja, na osnovu čega je uplatio novac u humanitarne svrhe. Na pitanje da li ta uplata znači da je priznao krivično delo koje mu se stavljalo na teret, a za koje je zaprećena novčana ili kazna zatvora do dve godine, Simić je odgovorio: „Nema krivičnog dela”.

Članom 283 Zakonika o krivičnom postupku predviđeno je da se načelo oportuniteta, odnosno odlaganje krivičnog gonjenja, može koristiti za krivična dela koja se kažnjavaju novčano ili zatvorskim kaznama do pet godina. Pozivanje na oportunitet znači da osumnjičeni izbegava dalje gonjenje tako što „na račun propisan za uplatu javnih prihoda uplati određeni novčani iznos, koji se koristi za humanitarne ili druge javne svrhe”.

Uprkos krivičnim prijavama zbog finansijskih zloupotreba, Simić je u poslednje tri godine imenovan za direktora dva javna preduzeća u kojima je raspolagao novcem građana Srbije. Pre dolaska na čelo „Vodovoda”, Simić je dve godine rukovodio Javnim komunalnim preduzećem „Paraćin“, gde ga je, par meseci pre nego što je policija podnela prijave, takođe postavila SO Paraćin.

U vreme dok je bio na čelu JKP „Paraćin“, kako su za Pištaljku naveli iz Osnovnog javnog tužilaštva u Paraćinu, 2014. i 2015. podnete su i dve anonimne krivične prijave koje su ispitali tamošnja policija i inspekcija za rad te su „nakon obavljenih provera donete odluke da nema osnova za preduzimanje krivičnog gonjenja“.

Pitanje da li Simić, koji je osumnjičen za malverzacije sa kreditima treba da upravlja javnim preduzećem i da raspolaže novcem građana, ostalo je bez odgovora predstavnika Skupštine opštine Paraćin. I gradonačelnik Saša Paunović i predsednik SO Paraćin Dragan Mitić tvrde da nisu upoznati sa Simićevom prošlošću, ističući da je ispunio sve zakonom propisane uslove za imenovanje na funkciju direktora.

Predsednik SO Paraćin Dragan Mitić (iz političke organizacije „Svi za Paraćin“) rekao je za Pištaljku da je Simić izabran za direktora „Vodovoda“ na konkursu, da je prethodno nekoliko meseci bio v.d. direktora i da je za konkurs morao da dostavi potvrde da nije osuđivan kao i potvrdu da se protiv njega ne vodi istraga niti sudski postupak.

Mitić je rekao da od Pištaljke „prvi put čuje“ za prijave protiv Simića, a na pitanje da li će uraditi nešto pošto smo ga o tome obavestili, zatražio je da mu dostavimo dokumentaciju kako bi je prosledio nadležnim službama koje, kako je kazao, treba da utvrde da li je bilo kršenja zakona. On je naveo i da podnošenje prijave protiv nekoga ne mora da znači da je taj neko kriv, i dodao: „Naprednjaci su protiv mene podneli 20 prijava i sve su odbačene“.

Ni gradonačelnik Paraćina Saša Paunović (DS) nije upoznat sa radnom biografijom aktuelnog direktora „Vodovoda”. „Nije u nadležnosti gradonačelnika da ima uvid u biografije svih kandidata za sva javna preduzeća. Direktore bira SO Paraćin i gradonačelnik nema veze sa tim”, kratko je odgovorio Paunović.

Na vlasti u Paraćinu posle izbora održanih 24. aprila prošle godine nalazi se koalicija koju čine liste „Saša Paunović – sigurno napred za Paraćin“ (Demokratska stranka, Liberalno-demokratska partija, Nova stranka i Zajedno za Srbiju), „Svi za Paraćin – Tomislav Šaletić“, „Pokret za selo i grad – Ekološki pokret“, Socijalistička partija Srbije i „Srpsko-ruski pokret – dr Borislava Stolić Buca“.

Prema podacima Agencije za borbu protiv korupcije, Simić kao direktor „Vodovoda” prima mesečnu neto zaradu od 71.000 dinara, dok je kao direktor JKP „Paraćin“ zarađivao devet hiljada dinara više. Za dve godine koliko je bio na čelu JKP, Simić je uvećao svoj vozni park sa jednog na tri automobila.

Prema planu poslovanja za 2017. godinu, objavljenom na sajtu paraćinskog „Vodovoda”, u tom preduzeću za zaradu direktora predviđeno je godišnje bruto izdvajanje od 1.560.000 dinara.

Institut odlaganja krivičnog gonjenja postao je veoma popularan u Srbiji. Pištaljci je iz Ministarstva pravde Srbije rečeno da je po osnovu primene ovog instituta u toku 2015. prikupljeno 351.509.000 dinara (2,8 miliona evra), a tokom 2016. godine 601.270.431 dinara (4,8 miliona evra).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *