Bugarsko tužilaštvo saopštilo je da je završilo istragu o propasti Korporativne komercijalne banke i da je podnelo tužbe protiv 18 osoba, uključujući biznismena Cvetana Vasileva koji se nalazi u Srbiji.

Tužilaštvo je specijalnom sudu koje se bavi slučajevima visoke korupcije podnelo tužbe protiv 18 ljudi za organizovani kriminal, proneveru i loše upravljanje. 

Vasilev, bivši većinski deoničar i izvršni direktor Korporativne komercijalne banke (CCB), optužen je po 146 tačaka zbog sumnje da je sa ostalim optuženima proneverio ukupno 2,56 milijardi leva (oko 1,31 milijardi evra), kao i 205,9 miliona leva u gotovini.

Bugarska je za Vasilevom raspisala Interpolovu poternicu 2014. godine, ali Srbija još nije odgovorila na zahtev za njegovo izručenje.

 Vasilev tvrdi da je istraga protiv njega politički motivisana, a za događaje koji su doveli do insolventnosti banke krivi svog bivšeg poslovnog partnera Delijana Pevskog, kontroverznog poslanika Pokreta za prava i slobode.

 CCB je 2015. otišla u stečaj, čime je u stečaj otišla i bugarska kompanija “Glas industri” koja je kupila Srpsku fabriku stakla iz Paraćina. U okviru istrage CCB podignuta je optužnica protiv više bivših visokih zvaničnika osumnjičenih da su pripadali organizovanoj kriminalnoj grupi na čijem je čelu bio Vasilev. Neki od njih optuženi su i za proneveru.

Dva revizora iz revizorske kuće KPMG Bugarska takođe su optužena za proneveru, a protiv trojice bivših radnika centralne banke podneta je tužba za loše upravljanje.

Tužilaštvo je saopštilo da su tužba i dokazi podneti sudu napisani na više od 210.000 strana, uključujući rezultate saslušanja više od 400 svedoka i 90 forenzičkih izveštaja

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here