EKO PARK STUBICA – PARAĆINSKI ZLATIBOR

Ovog vikenda posetili smo Stubicu, jedno od najrazvijenijih sela opštine Paraćin. Stubica se nalazi na nekih 17 kilometara od Paraćina i ima oko 530 domaćinstava. Razlog naše vikend posete ovom selu je ono što su meštani Stubice zajedničkim radom izgradili i još uvek grade.

Naime na par kilometara od seoske crkve Svetog Romana nalazi se Eko park Stubica. Park je okružen borovom šumom i izgrađen je stopostotno sredstvima i radom meštana Stubice. 

Ono što krasi ovaj park je prelepa borova šuma i čist vazduh zbog kojih imate osećaj da ste zaista na Zlatiboru ili nekoj drugoj planini sličnih karakteristika. Otuda i nadimak ovom kraju – “Paraćinski Zlatibor”.

U razgovoru sa radnicima koji volonterski obavljaju sve građevinske radove na izgradnji ovog parka saznali smo da se uskoro priprema i pokrivanje letnjikovca gde će gosti koji dođu da uživaju u ovom parku moći da pripremaju roštilj ali i da ispeku neko prasence u kaminima ozidanim specijalno za tu namenu.

U parku su meštani postavili klupice ali i tobogane, ljuljaške i klackalice kako bi roditelji sa decom mogli da ovde provode kvalitetno vreme i da se zabavljaju.

Prema rečima meštana u planu je i izgradnja letnje pozornice gde bi se premeatila sva letnja dešavanja koja se održavaju u selu.

Naravno, sve dalje aktivnosti zavisiće od sredstava koja meštani uspeju da prikupe ali obzirom na dosadašnje rezultate ne sumnjamo da će radovi biti nastavljeni istim tempom.