U neolitskom megalopolisu kod Drenovca uskoro turisti

Posle deset godina istraživanja neolitiski megapolis, naselje na 30 hektara sa 700 objekata starih i do 8.100 godina u kome je živelo u jednom trenutku najmanje do 3.000 ljudi,  u Drenovcu kod Paraćina  uskoro će biti dostupan ekskurzijama i turistima. Arheolozi, posle nalaza u Drenovcu, smatraju da je u ovom delu Srbije počela neolitizacija centralnog Balkana, te postoje namere da se na ovom mestu osnuje Balkanski institut za proučavanje neolita. Na zahtev opštine Paraćin, odobrena je izgradnja stajališta na auto putu Beograd-Niš i radovi su u toku. Prilazni putevi lokalitetu delimično su sanirani, te iz paraćinskog Zavičajnog muzeja pozivaju zainteresovane, koji žele da vide ostatke neolitske civilizacije, da im se jave radi organizacije obilaska.


Na arheološkom lokalitetu Drenovac i ovog leta nastavljena su iskopavanja i ostali radovi na području neolitskog naselja, sa ciljem da se nalazi izlože javnosti u svojevrsnom Muzeju na otvorenom.

-Ovo je početak uređivanja objekta, odnosno kako bi trebalo da izgleda izložbeni prostor ili muzej na otvorenom. Izgradili smo potporni zid, koji obezbeđuje profil, sledi postavljanje staza, zatim alarmni i video nadzor na balonu i zgradi. Za konačnu prezentaciju trebaće još sredstava jer je potrebno uvođenje rasvete, postavljanje panoa i vitrina, kaže profesor Slaviša Perić, koji predvodi tridesetak istraživača i konzervatora.